Analýza chůze jako zdroje energie pro biomedicínské aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se skládá z měření a statistického zpracování zrychlení naměřeného v oblasti lidské hlavy. Jsou v ní představeny typy a principy biomedicínských aplikací a problematika jejich napájení. Existují snahy čerpat energii z okolí přístrojů a prodloužit tak jejich životnost. Kinetické Energy Harvestory potřebují pro chod takovou úroveň zrychlení, která by pravděpodobně mohla být dostupná z lidské chůze. V rámci výzkumu bylo během chůze sledováno třicet různých osob za účelem najít specifické frekvence a amplitudy vznikající během vibrací při chůzi. Následně byly vyhodnoceny vlivy charakteristik měřených osob na škálu výstupního zrychlení. Také byla zhodnocena energická výnosnost při použití generátoru a použitelnost tohoto zdroje pro napájení biomedicínských zařízení.
This paper deals with measurements and statistical processing of the acceleration data measured in the area of the human head. Types, principles of biomedical applications are shown, and problems pointed to its power supply. There are efforts to earn energy from surroundings of devices and extend its lifespan. Kinetic energy harvesters require such levels of acceleration for their excitation, that could possibly be obtained from human movements. 30 different people with different characteristics were thus measured during walking in order to find the common frequencies and relevant magnitudes created through vibrations during walking. Energy efficiency is evaluated using generator and use of this source to supply biomedical devices.
Description
Citation
CIESLAR, F. Analýza chůze jako zdroje energie pro biomedicínské aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Horníková, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) Ing. Petr Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Vosynek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Věchet, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student prezentoval komisi svoji bakalářskou práci a následně odpověděl na otázky oponenta i další otázky členů komise: Měl vliv na generovaný výkon styl chůze? Dovede vysvětlit, proč jako nejvýraznější vliv na generovaný výkon vychází tloušťka podrážky? Co vyjadřují korelační koeficienty uvedené v práci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO