Ergonomické zásady navrhování obráběcích strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce je zaměřena na ergonomické požadavky při navrhování obráběcích strojů. V práci jsou popsány legislativní požadavky EU a ČR vztahující se k ergonomii. Byl proveden systémový rozbor ergonomických zásad. V práci jsou popsány normy obecně a dále vypsány konkrétní normy, které řeší ergonomii.
This Bachelor thesis is focused on ergonomics requirements for machine tools designing. Thesis includes descriptions of legislative descriptions of EU and Czech Republic, which are related to the ergonomics. Analysis of ergonomics requirements was performed like a part of the thesis. The main standards are detailly described in the thesis and also are mentioned other related sources, which are related which ergonomics..
Description
Citation
DOLEŽAL, D. Ergonomické zásady navrhování obráběcích strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kvalita, spolehlivost a bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Miloš Hammer, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Daniel Prostredník, CSc. (místopředseda) Ing. Pavel Houška, Ph.D. (člen) Ing. Luboš Kotek, Ph.D. (člen) Ing. Daniel Zuth, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student představil svojí BP "Ergonomické zásady navrhování obráběcích strojů". Představil cíle práce. Popsal význam termínu ergonomie. Obecně pojednal o právním systému EU a ČR. Dále stručně zmínil, jak je v těchto předpisech řešena problematika ergonomie. Znovu obecně pojednal o ergonomii v souvislosti s rozhraním člověk-stroj. Uvedl blokový diagram s rozborem ergonomických aspektů výrobního stroje. Student zmínil obecné ergonomické zásady. Dále zmínil základní informace o antropometrii. Poté uvedl obecné rozdělení norem a některá pravidla normalizace v oblasti bezpečnosti. Na závěr uvedl, že si je vědom nesplnění cílů práce. Uvedl, že si nesprávně rozložil čas k vypracování a poté, co nabral skluz při analýze legislativy ČR již nebyl schopen práci v plném rozsahu dokončit. V rámci prezentace nezdůraznil svůj přínos v rámci BP, spiše zmiňoval fakta dohledatelná v literatuře. Na otázky oponenta student odpověděl stručně a místy nesouvisle, přičemž převážně reagoval na dílčí dotazy členů komise. Na 1. otázku uvedl tvrzení v BP na pravou míru, stručně vysvětlil co je obsahem předmětným předpisů. V reakci na 2. otázku ukázal na projektoru i fyzicky příklad požadavkového listu. Na 3. otázku uvedl, že se této problematice věnuje směrnice EU. Na otázky oponenta student odpověděl a prokázal základní znalost řešené problematiky. Stanovisko komise k obhajobě BP: Komise vyslechla prezentaci studenta k jeho BP, přičemž práce měla nedostatky ve 2 bodech zadání: "Zpracovat editovatelný požadavkový list pro konstruktéra strojů v Excelu" a "Aplikovat požadavkový list na vybraný typ obráběcího stroje". V průběhu obhajoby BP student předložil písemně zpracovaný požadavkový list, který komise přikládá k protokolu o SZZ. Na otázku komise, na jaký typ obráběcího stroje má být požadavkový list aplikován, student uvedl, že je určen obecne pro CNC obráběcí centrum.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO