Separace lipidů z buněčných tkání

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá separací lipidů z buněčných tkání. Práce je rozdělená na teoretickou a experimentální část. V teoretické části jsou shrnuty informace o lipidech, jejich vlastnostech a metodách používaných k jejich separaci z buněčných tkání. Porovnáním metod separace je zvolena jedna, která je poté aplikována v experimentální části. V závěru teoretické části je uvedeno několik vědeckých prací zabývajících se výzkumem v dané oblasti chemie. V experimentální části jsou popsány faktory ovlivňující zvolenou metodu separace lipidů z buněčných tkání. Měření byla volena tak, aby je bylo možné snadno reprodukovat. Pro každý faktor byly experimentálně zjištěny hodnoty, které zvyšovaly množství separovaného tuku. Faktory byly mezi sebou porovnány a jejich sumarizací bylo dosaženo optimalizace celé metody.
This master’s thesis is focused on lipid separation from tissue cells. Thesis is divided into theoretical and experimental part. In the theoretical part is summarized current knowledge about lipids, their properties and methods used to separate them from tissue cells. Those methods were compared and one of them was chosen to be used in the experimental part. Theoretical part is ended with reviews aimed towards the research in this area of chemistry. Experimental part describes factors affecting chosen method of lipid separation from tissue cells. The measurements were chosen so that they could be easily reproduced. Values for each factor were experimentally determined to increase the amount of fat separated. All factors were compared and based on their summarization the optimization for whole method was produced.
Description
Citation
KOTLAND, V. Separace lipidů z buněčných tkání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2019-05-28
Defence
1. Student seznámil členy komise s teoretickými základy a cíli své diplomové práce a přednesl výsledky, kterých dosáhl v experimentální části.Rozsah práce hodnotila komise jako relativně omezený, na hranici přijatelnosti pro diplomovou práci.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři.4. Diskuse: Členové komise vznesli několik přípomínek a otázek zaměřených na rozsah provedených experimentálních prací. Student přiměřeně reagoval na všechny připomínky a otázky vzešlé z diskuze a prokázal dostatečnou orientaci v daném tématu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO