Analýza mykotoxinů z biologických matric pomocí biomembrán a kapilární elektroforézy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
V tejto diplomovej práci sú zosumarizované poznatky o mykotoxínoch, konkrétne ochratoxíne A, jeho tolerovateľné množstvá prijímané potravou, detoxifikácia a analytické metódy pre stanovenia mykotoxínov. Súčasťou práce je kapitola o lipozómoch, ktoré boli použité na analýzu ochratoxínu A pomocou lipozomálnej elektrokinetickej kapilárnej elektroforézy. Praktická časť sa zaoberá analýzou ochratoxínu A z húb Aspergillus ochraceus Wilhelm a Aspergillus melleus Yukawa kultivovaných na žite ozimnom a optimalizáciou metódy pre analýzu ochratoxinu A na základe lipozómov rôznych zložení. Pomocou kapilárnej elektroforézy nie je ochratoxin A dostatočne separovaný a detekovaný v extrahovanej zmesi, naopak, keď sa použijú roztoky lipozómov, je možné dosiahnuť odlišné migračné správanie a zároveň stabilizáciu ochratoxínu A v roztoku vďaka amfifilným interakciám medzi mykotoxínmi a lipozómami. Preto bola lipozomálna elektrokinetická kapilárna elektroforéza (LECK) metóda využitá pre túto prácu. Najvhodnejšie zloženie lipozómov sa preukázalo zloženie molárnych pomerov 25% cholesterol (stabilizácia membrány) / 50% 2-oleoyl-1-palmitoyl-sn-glycerol 3-phosphocholine (hlavný zwitterionický komponent membrány) / 25% 1,2-diacyl-sn-glycerol-3-phospho-L-serine (dodanie negatívneho náboja).
This thesis summarizes knowledge about mycotoxins, with focus to ochratoxin A. It also summarizes its tolerable levels of food intake, detoxification and analytical methods for mycotoxins. The work also includes a chapter describing liposomes that were used for the analysis of ochratoxin A by liposomal electrokinetic capillary electrophoresis (LECK). The practical part includes the analysis of ochratoxin A from Aspergillus ochraceus Wilhelm and Aspergillus melleus Yukawa fungi cultivated on a rye and optimization of the method for analysis of ochratoxin A based on liposomes of different compositions. By capillary zone electrophoresis, ochratoxin A is not sufficiently separated and detected in the extracted mixture; conversely, when liposome solutions are used, different migration behavior can be achieved while stabilizing ochratoxin A in solution due to amphiphilic interactions between mycotoxins and liposomes. Therefore, the LEKC method was used for this work. The most suitable liposome composition has been shown to be molar ratios of 25% cholesterol (membrane stabilization) / 50% 2-oleoyl-1-palmitoyl-sn-glycerol 3-phosphocholine (main zwitterionic lipid) / (25% 1,2-diacyl-sn-glycerol)-3-phospho-L-serine (introduction of negative charge).
Description
Citation
KUBOVÁ, N. Analýza mykotoxinů z biologických matric pomocí biomembrán a kapilární elektroforézy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-05-31
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.Diskuseprof. Márová: Byl zaznamenán při analýze vliv matrice, nebo byl eliminován?doc. Brázda: Je možné využívanou metou stanovit i směs příbuzných mykotoxinů?dr. Mikulíková: Jakým způsobem je možné využívanou metodu propojit s hmotnostní detekcí? Proč jste si vzorky inokulovali sami, neuvažovali jste při testování o využití standardů mykotoxinů? Je možné testovanou metodu využít i pro reálné vzorky, u kterých se vyskytuje mnohem nižší koncentrace mykotoxinů?Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO