Zpracování práškových materiálů na bázi Mg metodou SPS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá prípravou a charakterizáciou objemového materiálu z práškového horčíka s prídavkom HAp lisovaním za studena s následným iskrovým plazmovým spekaním (SPS). V práci je obsiahnutá ako samotná príprava objemového materiálu, difúzne deje tak aj jeho charakterizácia na základe zhutňovacích podmienok procesu. Na základe fyzikálno–mechanických charakteristík je hodnotený vplyv lisovacieho procesu na následný priebeh spekania a výsledné vlastnosti materiálu. Objemový materiál je charakterizovaný štruktúrou a fyzikálno–mechanickými vlastnosťami. Charakteristika výsledného materiálu bude slúžiť k optimalizácii podmienok pre proces prípravy.
Diploma thesis occupy with preparation of porous material from magnesium powder with a HAp admixture by cold pressing followed by spark plasma sintering (SPS). This thesis contain both preparation of bulk material, diffusion plot and charakterization of materials based on the compaction process conditions. On the basis of physical mechanical characteristics, the impact of the pressing process on the subsequent sintering and the resulting material properties are evaluated. Bulk material is characterized considering to structure and physical–mechanical properties. Properties of final metarial will serve to optimize conditions for process of bulk material preparation.
Description
Citation
MOLEKOVÁ, K. Zpracování práškových materiálů na bázi Mg metodou SPS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)
Date of acceptance
2019-05-29
Defence
1.Studentka přehledně prezentovala teoretické základy problematiky závěrečné v diplomové práci. Představila, diskutovala a shrnula získané výsledky.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na otázky odpověděla správně.4. Diskuse: Členové komise vznesli několik přípomínek a otázek k práci. Studentka výborně reagovala na všechny připomínky a otázky vzešlé z diskuze a prokázala dobré znalosti oboru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO