Aplikace pro monitorování serverů s operačním systémem Linux

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
PlanetLab Server Manager je aplikace, která pomáhá uživatelům realizovat projekty zaměřené na vývoj aplikací pro distribuované sítě. Aplikace primárně umožňuje vyhledávání serverů podle jejich geografické polohy a umožňuje přístup na tyto servery a jejich vykreslení na mapě. Práce čtenáře seznámí se síťí PlanetLab a její infrastukturou. Dále popisuje aplikaci PlanetLab Server Manager (také známou jako plbmng) a identifikuje problémy v její aktuální verzi. Diplomová práce se zaměřuje na řešení identifikovaných problémů a specifikuje provedená vylepšení do aplikace. Také je v ní pomocí nově přidané funkcionality provedena analýza stavu sítě PlanetLab. Tato práce se zaměřuje na vylepšení stávající funkcionality tím, že je aplikace plně přepsána do jazyka Python 3. Kvůli stávající implementaci v jazyce Bash, jehož vlastnosti se od jazyka Python liší, bude nutné kompletně přeplánovat stávající funkce aplikace, aby bylo plně využito výhod jazyka Python. Aplikace je také rozšířena o možnosti filtrování serverů na základě jejich stavu a další vylepšení. Zdrojové kódy aplikace jsou dostupné na repozitáři GitHUB pod licencí MIT a dále je aplikace dostupná v repozitářích PyPI.
PlanetLab Server Manager is an application helping users to develop distributed network projects using the PlanetLab network. It gives an ability to search for a server by its geographical position and access these servers. It offers functionality to render servers on world map. This thesis covers details of the PlanetLab network and its infrastructure. It describes PlanetLab Server Manager (also known as plbmng) and identifies its problems in the current version. The thesis aims to address these problems and describes all the improvements made to the application. Finally, it analyzes the overall status of PlanetLab network using the newly developed tools for status monitoring. To help enable the network projects even further, this Master thesis aims to improve the current application by re-writing it fully into Python 3 language. As the current application is implemented in Bash reimplementation requires complete re-design and re-implementation of functions and will allow to fully utilize perks of Python 3 language. Thesis also aims to extend existing functionality by adding support for filtering servers by their operational status and other small improvements. Application source code is available on GitHUB under the MIT license and the application is available in the PyPI repository as well.
Description
Citation
KAČMARČÍK, M. Aplikace pro monitorování serverů s operačním systémem Linux [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) Ing. Ján Mucha, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dejdar (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO