Pokročilá analýza signálů z laboratoře chůze.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem práce je provedení pokročilé analýzy signálů z laboratoře chůze. V úvodu je rozebrána problematika krokového cyklu a jeho souvislosti s kinematikou kloubů. Dále se práce zabývá popisem laboratoře chůze a definicí indexů umožňující klasifikaci chůze při kinematické analýze. V praktické části byla provedena realizace kinematické analýzy dat v programovém prostředí MATLAB a následně srovnány výsledky zdravých jedinců a pacientů trpících dětskou mozkovou obrnou. Analýza zahrnovala detekci zvolených bodů ve vybraných kinematických veličinách. V poslední části bylo realizováno grafické uživatelské rozhraní pro vizualizaci analýzy.
The aim of the thesis is a realization of advanced analysis of signals from gait laboratory. The introductory part deals with the gait cycle and its relation to the joints kinematic is discussed. Additionally, the work is focused on the description of the gait laboratory and the definition of the indexes in order to quantify patient´s overall gait in kinematic analysis. In the practical part, kinematic data analysis was implemented in the MATLAB environment and the results of healthy individuals and patients with cerebral palsy were compared. Kinematic analysis included peak detection in specific kinematic variables. In the last part a graphical user interface for visualization was implemented.
Description
Citation
HÚSKOVÁ, M. Pokročilá analýza signálů z laboratoře chůze. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Mgr. Ctirad Hofr, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (člen) Ing. Jakub Hejč (člen)
Date of acceptance
2019-06-05
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Janoušek položil otázku, sledovala jste časový vývoj série kroků? Který krokový cyklus je nejvíce vypovídající? Je metoda find peaks dostatečně robustní? Doc. Hofr položil otázku, jak byste postupovala při automatizaci výběru krokového cyklu? Jaké by bylo programové řešení? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO