Porovnání farmakokinetických modelů pro DCE-MRI

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o perfúzní analýze pomocí DCE-MRI (Dynamic contrast-enhanced magnetic resonance imaging). Metoda DCE-MRI se využívá pro hodnocení mikrocirkulace především v onkologii a v posledních letech také v kardiologii. Teoretický přehled je zaměřen na problematiku farmakokinetického modelování a odhad perfúzncíh parametrů pomocí vybraných modelů. Praktická část práce obsahuje popis programu PerfLab, se kterým je tato práce spjata, a dále se věnuje realizaci programu pro generování syntetických dat. Simulace dat získaných za ideálních podmínek a v přítomnosti šumu je použita pro porovnání modelů z hlediska přesnosti a spolehlivosti perfúzní DCE-MRI analýzy.
This thesis deals with perfusion analysis using DCE-MRI (Dynamic contrast-enhanced magnetic resonance imaging). DCE-MRI is commonly used for microcirculation evaluation mainly in oncology and in recent years also in cardiology. The theoretical overview focuses on the issue of pharmacokinetic modeling and the estimation of perfusion parameters using selected models. The experimental part describes research software PerfLab and then it is aimed at the proposed program for synthetic data generation. Simulated data obtained under ideal conditions and in the presence of noise were used to compare models for the accuracy and reliability of DCE-MRI analysis.
Description
Citation
BAČOVSKÁ, K. Porovnání farmakokinetických modelů pro DCE-MRI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Čížek, Ph.D. (člen) MUDr. Tibor Stračina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-06
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka neměla k posudkům výhrad. Ing. Mézl položil otázku jestli je ošetřen zákmit šumu do záporných hodnot u generování dat DCE-MRI. Doc. Kolářová položila otázku na SNR a způsoby zašumění signálů na různých úrovních. Ing. Ronzhina položila otázku na odlehlé hodnoty při porovnávání skutečných a generovaných hodnot. Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO