Využití chemirezistorů pro zlepšené snímání látek při analýze dechu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá otázkou analýzy dechu s využitím chemirezistorů jako detekčních prvků pro analýzu vydechovaného vzduchu. Důraz je kladen na aplikaci fluktuačně zlepšeného snímání u chemirezistorů pro analýzu dechu, konstrukční řešení použitelného měřícího systému, a jeho kalibraci. Oproti klasickému pojetí, které zahrnuje různé metody od zpracování stejnosměrné složky v čase až po řízené měření impedance je tento způsob analýzy signálu zaměřen na vyhodnocení fluktuací a stanovení indikátorů jejich změny v závislosti na změně koncentrace detekované látky.
The master's thesis deals with the question of breath analysis using chemiresistors as detection elements for exhaled air analysis. Emphasis is placed on the application of fluctuation-enhanced sensing for chemiresistors for breath analysis, construction design of usable measurement system, and its calibration. Compared to the usual concept, which includes various methods ranging from DC processing in time to controlled impedance measurement, this method of signal analysis focuses on the evaluation of fluctuations and determination of indicators of its change in dependence of change in detected substance concentration.
Description
Citation
KŘIVSKÝ, J. Využití chemirezistorů pro zlepšené snímání látek při analýze dechu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen) Doc. MUDr. Tomáš Tomáš, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen)
Date of acceptance
2019-06-06
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Vítek doplnil otázku oponenta a dotázal se na typ aproximace měřených dat. Na základě jakého kritéria byly aproximace vybrány. Prof. Jan navázal dotazem zda student ví, jaká funkce je zvolena. Ing. Janoušek položil dotaz na měření, a jeho průběh. Zda student verifikoval měření i dalšími průtokoměry. Dr. Vondra položil dotaz na přípravek prezentovaný studentem a zda byl měřený plyn rovnoměrně rozložen v přípravku. Doplnil dotazem na zapojení a způsob měření veličiny na chmirezistoru. Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO