Problematika vyhodnocování blokovacích podmínek rozvodny pomocí GOOSE zpráv

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou GOOSE zpráv, které jsou použity pro vyhodnocování blokovacích podmínek v rozvodnách v elektrárně Opatovice (EOP), využití automatických záskoků a logických ochran přípojnic. Součástí práce je popis elektronické multifunkční ochrany 7SJ64 a popis GOOSE zprávy, která je provozována na protokolu IEC 61850. Jelikož je tato práce vytvořena pro rozvodny EOP, je v práci uveden stručný popis vlastní spotřeby. V praktické části práce je vytvořena experimentální síť s dvěma rozvodnami, ve kterých jsou použity 3 multifunkční elektronické ochrany 7SJ64. Mezi těmito ochranami jsou vytvořeny jednoduché blokovací podmínky s nutností znalosti stavů vypínačů, které jsou posílány pomocí GOOSE zprávy. Pro informaci o ztrátě GOOSE zprávy je v programovatelném prostředí programu DIGSI s názvem CFC použita logická funkce dekodér (SI_GET_S). Tato funkce je odzkoušena ve vytvořené síti pomocí jednotlivých stavů, ve které docházelo přerušení komunikace pomocí simulovaných poruch optických kabelů, nebo pomocí „chyb uživatele“ v nastavení parametrů komunikace v programu DIGSI. Tento odzkoušený systém chránění ztráty GOOSE zprávy je vnořen do stávajícího projektu vyhodnocování blokovacích podmínek v blokové rozvodně EOP.
This master thesis focuses on problematics of GOOSE messages used for evaluation of blocking conditions of substations in the electrical power plant in Opatovice (EOP). Firstly, the thesis describes the multifunctional electrical protection relay 7SJ64 as well as GOOSE messages, that are run by protocol IEC 61850. Next, it contains a brief description of the energy consumption of EOP itself, since the project was written for its protection relays. In the practical part of the thesis, an experimental network consisting of two distinct substations with three 7SJ64 multifunctional protection relays was designed together with simple blocking conditions. These require information about the state of circuit breakers. The whole communication is carried by GOOSE messages. Moreover, to inform about the loss of GOOSE messages, the logical function SI_GET_S (decoder) was used inside the coding interface of DIGSI programme called CFC. This function was then tested in the experimental network using each different condition, that experienced interruptions of communication caused either by simulated defect of optical cabels, or by „user‘s mistakes“ in the settings of communication parameters in DIGSI. Finally, the system protecting from the loss of GOOSE messages was incorporated into the existing project evaluating blocking conditions in the block substation of EOP.
Description
Citation
DITRYCH, M. Problematika vyhodnocování blokovacích podmínek rozvodny pomocí GOOSE zpráv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student prezentoval výsledky své práce na téma: Problematika vyhodnocování blokovacích podmínek rozvodny pomocí GOOSE zpráv. Vedoucí práce doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. přečetla posudky vedoucího a oponenta diplomové práce Ing. Vlastimila Fíly. Student plynule odpověděl na otázky oponenta práce. Doc. Orságová požadovala upřesnění otázky na samonajíždění, student pohotově reagoval. Ing. Ptáček se tázal na blokovací podmínky a na důvod řešení práce pro konkrétní elektrárnu. Student pohotově odpověděl. Ing. Morávek se tázal na logické funkce. Student odpověděl na dotaz tázajícího. Předseda komise uzavřel diskuzi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO