Laboratorní demonstrátor pro vibrační diagnostiku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se v teoretické části zabývá vibrační diagnostikou objektů, konstrukcí, strojů a soustrojí. Podle podstaty měření respektive zkoumání závad je teoretická část rozdělena do tří částí. V první části nazvané Modální analýza je rozebrána podstata kmitání, způsoby měření, příslušné technické prostředky a v neposlední řadě experimentální modální analýza. Druhá a třetí část práce jsou již zaměřeny na diagnostiku závad. V každé kapitole jsou popsány diagnostikovatelné závady, užívané metody a postup diagnózy. Další část práce již shrnuje výsledky a poznatky získané při experimentech v laboratoři. Z počátku jde o zjišťování parametrů měřeného objektu za pomoci prostředků pro prvotní diagnostiku. Na to navazuje rozšíření vybavení včetně započetí na vývoji vlastní měřicí aplikace v LabVIEW. Součástí rozšíření je výroba konstrukce pro volné uložení s možností buzení elektrodynamickým budičem. V souvislosti s tím je i aplikace rozšířena o možnost měření s budičem. Pro zvýšení komfortu při zpracování dat byly také vyvinuty aplikace doplňující programy ModalVIEW a BK Connect.
This thesis deals with a vibration diagnostics of objects, structures and machines. The theoretical part is divided into three chapters according to type of the measurement. The first part called Modal Analysis discusses the basis of vibration, methods of measurement, relevant technical equipment and principle of experimental modal analysis. The second and third chapters of the thesis are focused on the diagnosis of defects. Each chapter mentioned above describes diagnosed defects, used methods and procedure for the diagnosis. Another part of the thesis summarizes practical issues and results gained in the laboratory experiments. It begins with discovering parameters of the measured object using technical diagnostics – experimental modal analysis. In the next step the hardware concept design was created, including custom measuring application programmed in LabVIEW. One part of the design is the laboratory model which includes a structure for free mounting and a possibility of excitation by an electrodynamic exciter. The application is also modified to enable measurements with shaker excitation. Finally, applications cooperating with professional software ModalVIEW and BK Connect were developed in order to simplify the operation and increase the comfort.
Description
Citation
BLECHA, M. Laboratorní demonstrátor pro vibrační diagnostiku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
doc. Ing. Eduard Janeček, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Pivoňka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Jirgl, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Klusáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO