Topologické optimalizace v technické praxi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou 3D tisku a využití topologické optimalizace pro úpravu tvaru 3D tisknutého výrobku. První část této práce obecně popisuje subtraktivní technologii výroby, konkrétně CNC obráběcí stroje, a aditivní technologii výroby, kterou využívá 3D tisk. Druhá část této práce popisuje topologickou optimalizací jako takovou a konkrétní metody, které jsou při topologické optimalizaci využívány. Ve třetí a ve čtvrté části této práce jsou představeny moduly topologické optimalizace softwarů Ansys a SolidWorks. V páté části této práce jsou možnosti topologické optimalizace 3D tisknutého výrobku demonstrovány na konkrétních příkladných provedeních designového osvětlení a nosníku.
Master’s thesis deals with an issue of 3D printing and of using a topological optimization for editing a shape of a 3D printed product. First part of this thesis provides a general description of a subtractive manufacturing technology, specifically its use in CNC milling machines, and of an additive manufacturing technology which is used in 3D printing. Second part of this thesis describes the topological optimization per se and specific methods which are used in the topological optimization. In the third and the fourth part of this thesis, topological optimization modules of software Ansys and SolidWorks are described. In the fifth part of this thesis, the topological optimization capabilities for 3D printed product on a specific embodiments of a design lightning and a cross-beam are demonstrated.
Description
Citation
MAZOCH, J. Topologické optimalizace v technické praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (místopředseda) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Čech, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-04
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO