Měření tření v lidských kloubech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá tribologií reálných kloubů. Cílem práce je objasnění vlivu vybraných provozních podmínek na vývoj součinitele smykového tření. Jedná se zejména o rychlost, zatížení a rehydrataci. Experimentální úlohy budou probíhat na tribometru, který je k dispozici v laboratořích ÚK. V práci je popsán současný stav poznání v oblasti řešené problematiky, dále zařízení a měřící metody, pomocí kterých budou měřeny a vyhodnocovány datové soubory a v závěru práce jsou výsledky zhodnoceny a stanoveny vyplývající závěry.
This bachelor thesis concerns about the tribology of real joints. The aim of this work is an elucidation of the influence of chosen operating conditions on shear force coefficient. It deals especially about speed, strain and rehydration. The experimental tasks will be realized on tribometer, which is available in laboratories of ÚK. In this work, current state of knowledge in the area of discussed issues are described. Also the device and measured methods which help to measure and evaluate data files. In the last section of this work, the results are evaluated and the following conclusions are established.
Description
Citation
ŠNEJDAR, R. Měření tření v lidských kloubech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jakub Roupec, Ph.D. (člen) Ing. Libor Nohál, Ph.D. (člen) Ing. Matúš Ranuša, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl otázky oponenta. Dotazy komise: doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. - Při provozu tribometru dochází k vratnému pohybu. Jakým způsobem se rychlost vyhodnocuje? Kolik zdvihů se provede v průběhu jednoho testu? - (ZODPOVĚDĚL) - Lze pozorovat vliv směru pohybu na výsledném tření? - (ZODPOVĚDĚL) doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. - Proč je použita jako protikus pinu skleněná deska? - (ZODPOVĚDĚL) Ing. Jakub Roupec, Ph.D. - Dotaz na opakovatelnost měření. Jakým způsobem se vzorek připravuje? Jaký vliv má opětovné upnutí stejného vzorku? - (ZODPOVĚDĚL ČÁSTEČNĚ) - V rešerši je definován průměr chrupavek. Proč jste se rozhodli pro jiný průměr? - (ZODPOVĚDĚL) Ing. Matúš Ranuša, Ph.D. - Mění se rozptyl dat v závislosti na orientaci vzorku? - (ZODPOVĚDĚL)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO