Tvorba tuhých znečišťujících látek z biomasy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se dělí na dvě hlavní části. První část je rešeršní a zabývá se především biomasou a znečišťujícími látkami. V této části najdeme rozdělení biomasy ze dvou hledisek, srovnání forem paliva a pojednání o základních znečišťujících látkách se zaměřením na tuhé znečišťující látky. Druhá část je experimentální. Začíná palivovou laboratoří, ve které se určoval obsah vody, popelovin a spalné teplo zkoumaných biopaliv. Následuje zkoumání závislosti tvorby TZL na vlastnostech biomasy, které probíhalo měřením těchto TZL pomocí filtrů ve sběrném zařízení, zatímco se postupně spalovaly zkoumaná biopaliva na krbové vložce.
This bachelor‘s thesis is divided into two main parts. The first part is research and deals mainly with biomass and pollutants. In this section, we will find a two-dimensional distribution of biomass, a comparison of fuel forms and a discussion of basic pollutants with a focus on solid pollutants. The second part is experimental. It starts with a fuel laboratory, where the water, ash and heat content of the biofuels examined is determined. The following is an investigation of the dependence of the PM formation on the properties of the biomass, which was measured by the measurement of these PM by the filters in the collecting device, while the examined biofuels were gradually burned on the fireplace insert.
Description
Citation
HAVLÍNOVÁ, D. Tvorba tuhých znečišťujících látek z biomasy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) Ing. Hana Lisá, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Frantík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Práce byla odprezentována. Oponentovy otázky byly zodpovězeny. Byly položeny tyto doplňující otázky. 1. Mohla byste říci proč TZL jsou nebezpečné pro člověka, čím je to dáno? 2. Co to je mořský aerosol? 3. Proč se filtr před měřením žíhá?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO