Konstrukce zařízení pro testování ložisek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V této bakalářské práci byl proveden rozbor používaných testovacích zařízení pro trvanlivostní zkoušky valivých ložisek. Tento rozbor následně slouží jako inspirace pro rekonstrukci stávajícího testovacího zařízení ložisek na FSI VUT v Brně. Byly vytvořeny tři koncepční návrhy a po zvážení všech aspektů byla vyhotovena výkresová dokumentace pro finální variantu. Její provedení povede k úspoře místa v laboratoři a snadnější manipulaci s testovacím zařízením při testech trvanlivosti.
In this bachelor thesis an analysis of used test devices for durability of the rolling bearing was performed. This analysis then serves as an inspiration for the reconstruction of the existing bearing test facility at FME BUT. Three conceptual designs have been developed and, after consideration of all aspects, drawing documentation for the final variant has been produced. Its design will lead to space saving in the laboratory and easier handling of test equipment in durability tests.
Description
Citation
SOVADINA, F. Konstrukce zařízení pro testování ložisek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Brandejs, CSc. (člen) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) Ing. Aneta Zatočilová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: Dotaz: 1)Jak výrobce získá hodnotu základní dynamické únosnosti C, kterou uvádí u jednotlivých ložisek? Jak ji lze získat experimentálně? - zodpovězeno 2)Jaký je rozměrový obvod s tolerancí, který zajišťuje, že čep zabraňující pootočení (položka 6 dle výkresu A0-P0-S01) nebude odebírat radiální zatížení na testované ložisko? Je obvod správně navržen? - nezodpovězeno 3)Jaké změny v konstrukci byly provedeny, aby se zlepšila univerzalita testování různých ložisek? - zodpovězeno Doc. Klapka - Weibollovo rozdělení – proč se používá? Jak vypadá Weibllovo a Gaussovo rozdělení? – zodpovězeno Doc.Vrbka – Jakým způsobem budete vyhodnocovat pitting ložiska? Znáte hladinu podle, které se vyhodnocují vibrace? Jak velký pitting je, když se vypne zařízení? – částečně zodpovězeno Kubík Ph.D. – Jak se volí podpůrná ložiska k testovanému? – zodpovězeno Doc.Vrbka - Kdy se poškodí podpůrná ložiska? Je nějak zajištěno, aby se testované poškodilo dříve než podpůrné? – zodpovězeno Doc.Vrbka - Čím jsou mazány ložiska? – zodpovězeno Doc.Klapka – Jak je zajištěna správná hladina oleje? – zodpovězeno; Tlakové objemové mazání – jak vysoko bude hladina? Kolik je maximum? – částečně zodpovězeno Doc.Brandejs – Jak se kotuje poloha drážky pro pojistný kroužek? - nezodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO