Hydraulické tlumiče podvozků kolejových vozidel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá především konstrukčním řešením různých adaptivních tlumičů určených pro podvozky kolejových vozidel. Nejprve je sestaven obecný přehled informací týkajících se tohoto tématu. Následně jsou v hlavní části práce detailněji rozebrány současné konstrukce adaptivních tlumičů, které již byly testovány v praxi. Na závěr práce jsou konstrukce tlumičů včetně použitých parametrů porovnány za účelem získání dostatečně velkého statistického souboru, který by měl vést k usnadnění vývoje nového elektronicky řiditelného tlumiče na VUT v Brně.
This bachelor thesis mainly deals with design solutions of adaptive dampers used on railway vehicle bogies. The first part gives a general overview of the topic. The main part discusses current designs of adaptive dampers that have already been tested. Final part of the thesis compares the designs including their determining parameters in order to obtain a large enough sample to contribute to the development of a new, electronically controlled damper at the VUT in Brno.
Description
Citation
ODEHNAL, L. Hydraulické tlumiče podvozků kolejových vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Brandejs, CSc. (člen) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) Ing. Aneta Zatočilová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: Dotaz: 1)Jak funguje MR tlumič a na jakém fyzikálním principu funguje tlumič obecně? - zodpovězeno 2)Jaký je rozdíl mezi pasivním, semi-aktivním a aktivním odpružením? - zodpovězeno 3)K čemu slouží tlumič vrtění? - zodpovězeno 4)K utlumení jakých pohybů jsou určeny tlumiče popisované v práci? – zodpovězeno Šperka Ph.D. - Proč funguje tlumič? Na čem závisí tlumící síla? Jak je to u pružiny? Dokázal byste definovat viskozitu? – zodpovězeno Doc.Klapka – Proč je v sestavě tlumiče pružina - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO