Návrh zařízení pro měření střední teploty proudícího vzduchu v kanále libovolného průřezu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývala návrhem zařízení pro měření střední teploty v kanále libovolného průřezu. V práci byla nejprve shrnuta teorie tepla, tepelného přenosu a proudění tekutin. Teorie byla výhradně zaměřena na nerovnoměrné rozložení teplot v kanále s proudícím vzduchem. Dále byl zpracován obecný přehled o komerčně využívaných teplotních senzorech a vyvíjených senzorech s použitelností na zkoumanou problematiku. Poté bylo plně navrženo a vyvinuto zařízení pro snímání střední teploty v kanálu s proudícím vzduchem pro několik různých průměrů. Zařízení zahrnovalo samotné teplotní čidlo, potřebnou měřící elektroniku a její programování a jednoduchou aplikaci pro zpracování naměřených dat.
Diploma thesis was dealing with design of the device for measuring the mean temperature in a channel of any cross-section. First, the theory of heat, heat transfer and fluid flow was summarized. Theory was focused specially on the uneven temperature distribution in the flowing medium. Furthermore, a general overview of commercially used temperature sensors and developed sensors with applicability to the investigated problematics was elaborated. Then, a device for sensing mean temperature in a flow channel for several different diameters has been fully designed and developed. The device included the temperature sensor itself, the necessary measurement electronics and its programming, and a simple measurement data application.
Description
Citation
TICHÝ, V. Návrh zařízení pro měření střední teploty proudícího vzduchu v kanále libovolného průřezu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) Ing. Josef Ferda (člen) mjr. Ing. Václav Křivánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student v prezentaci DP představil řešené téma zaměřené na návrh zařízení pro měření střední teploty proudícího vzduchu v kanále libovolného průřezu. Po ukončení prezentace a přečtení posudků oponenta a vedoucího práce odpovídal student na otázky položené oponentem v posudku. Dále student odpovídal na dotazy zkušební komise, směřující např. na vliv ohybu měřícího členu na přesnost měření, na způsob aproximace měřených dat, na způsob filtrace měřeného signálu. Presentaci DP, stejně jako samotnou práci hodnotila komise jako uspokojivou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO