Obrábění těžkoobrobitelných materiálů soustružením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na obrábění těžkoobrobitelných materiálů. V teoretické části jsou výše zmíněné materiály rozděleny a charakterizovány. Dále se práce specifikuje na kalené oceli a jejich tepelné zpracování, obrobitelnost a mechanizmus opotřebení a vzniku třísky. Jsou zde uvedeny nástrojové materiály a jejich třídy vhodné pro obrábění kalených ocelí. Praktická část se zabývá vlivem řezných podmínek na drsnost obrobeného povrchu při soustružení kalené oceli.
The thesis is focused on machining of hard-to-machine materials. In the theoretical part hard-to-machine materials are divided and characterized. Furthermore, the thesis specifies hardened steels and their heat treatment, machinability and mechanism of wear and chip formation. There are tool materials and their classes suitable for machining hardened steels. The practical part deals with the influence of the cutting conditions on the roughness of the machined surface when turning hardened steel.
Description
Citation
ŠVORC, J. Obrábění těžkoobrobitelných materiálů soustružením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. et Ing. Mgr. Jana Petrů, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Vrba, CSc. (člen) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jaká je výhoda použíti KNB oproti diamantu? 2. Co to je třida obrobitelnosti a těžkoobrobitelné materiály? 3. Popiste závistlost - řezná rýchlost a drsnost povrchu. 4. Z jakého bylo použíte chlazení?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO