Optimalizace procesu tažení drátu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce řeší studii, rozbor a zhodnocení současného stavu a návrh úpravy technologie nebo parametrů zavádění drátu do tažného zařízení. Problém spočívá v zavádění drátu o průměru 14 mm z materiálu CK 67 do tažné stolice Schumag. Při zavádění drátu do tažné stolice se dvěma průvlaky dochází ke vzpěru drátu a napěchování mezi průvlakem a zaváděcím zařízením. Pro zavádění drátu jsou používány hydraulické zavádějící kleštiny, které jsou ovládány poloautomaticky. Na základě literární studie, výpočtu, simulace a praktického experimentu byly zjištěny podmínky, za kterých je možné stávající metodu zavádění drátu používat.
The aim of work is to present and analyse assessment of the current state and at the same time the proposal of adjustments to the technology or parameters, the introduction of the wire into the drawing machine. The problem arises when the introduction of wire with a diameter of 14 mm from the material CK 67 to the drawbenches Schumag. If we introduce the wire into the drawing machines with two primary beams leads to a buckling of the wire and pack between the drawing die and the boot device. For the introduction of wire are used hydraulic boot collets, which are controlled semi-automatically. In connection with professional studies and on the basis of the calculation, simulation and practical experiment have been identified the conditions allowing the current method of deployment of wire to use.
Description
Citation
KABILKA, D. Optimalizace procesu tažení drátu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Barbora Kudláčová (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student seznámil komisi se svojí prací, jejími výstupy a závěry a zodpověděl dotazy oponenta. Komise dále studentovi položila následující otázky: 1. Vysvětlete vliv teploty na zvýšení meze pevnosti materiálu při tažení drátu. 2. Jakou metodou by bylo možné snížit teplotu taženého drátu při tažení? 3. Jaký je materiál průvlaků a bylo by možné ve vztahu k tomuto materiálu zavést jiné mazání? 4. Vysvětlete, jaký materiál byl použit pro jednotlivé části přípravku a proč? 5. Nedochází ke zkřivení drátu v důsledku stříhání ještě před rovnáním a jaký vliv může mít na příp. ztrátu vzpěrné stability? 6. Jaké konečné doporučení bylo výstupem diplomové práce pro danou firmu? Položené otázky student dostačujícím způsobem zodpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO