Predikce řezných sil a výkonů při řezání kotoučovou pilou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou řezání tenkostěnných součástí kotoučovou pilou. Jejím předmětem je studie a test geometrií ozubení pilových kotoučů s cílem snížení řezných sil na minimum. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je proveden rozbor stávajících znalostí o celistvých pilových kotoučích a technologii řezání kotoučovou pilou. V praktické části je provedeno silové testování čtyřech pilových kotoučů s různými geometriemi ozubení při řezání vybrané tenkostěnné součásti. Z měření provedených v rámci této diplomové práce vyplývá, že výběrem správné geometrie břitu lze řezné síly snížit přibližně o 30 %.
This thesis deals with the cutting of steel thin-walled parts by slitting saw. Its subject is to study and test of cutting edges of slitting saws with a goal to reduce cutting forces to a minimum. The thesis is divided into the theoretical and practical part. In the theoretical part, existing knowledge about slitting saws and general cutting technology is analyzed. In the practical part testing of four slitting saws with different geometries of cutting edges during machining of chosen thin-walled part is performed. The performed measurements show that by the proper choice of the geometry of cutting edge, the cutting force can be reduced approximately by 30 %.
Description
Citation
SKRYJA, J. Predikce řezných sil a výkonů při řezání kotoučovou pilou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. et Ing. Mgr. Jana Petrů, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Vrba, CSc. (člen) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Rostislav Suchánek (člen) prof. Ing. Tomáš Podrábský, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-17
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Ják jsou povlakováné nástroje pro pásovou pílu? 2. Jaký má vliv tvar zubů pilového kotouče na celkové sílové zatížení? 3. Jáký má vliv nerovnoměrná rozteč zubů na celkové sílové zatížení? 4. Vysvětlete pojem výkon řezání?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO