2015/1

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 8
  • Item
    Příspěvek k oceňování nemovitých věcí komparací
    (Akademické nakladatelství CERM, 2015-08) Bradáč, Albert; Klika, Pavel
    Příspěvek se týká metodiky stanovení ceny nemovitých věcí porovnáním s věcmi obdobnými. Problémem je přepočet při odlišných výměrách pozemku a při různých velikostech užitkových ploch stavby. Byly zkoumány různé možnosti; jako vhodná se jeví aplikace metody třídy polohy, kterou se zjišťuje procentní podíl ceny stavby a ceny pozemku na ceně celé nemovité věci. Využitím metody se dosáhne podstatně nižšího rozptylu výsledných hodnot. Po postupném odvození jsou uvedeny všechny potřebné vzorce se zdůvodněním. Metoda je v závěru aplikována do podrobného algoritmu výpočtu a demonstrována na konkrétním příkladu.
  • Item
    Využití dálkového průzkumu země (DPZ) při řešení problematiky neoprávněného kácení trvalých porostů
    (Akademické nakladatelství CERM, 2015-08) Introvičová, Sabina; Hájek, Filip
    Při zpracování znaleckých posudků patřících do oblasti Forenzní ekotechniky: les a dřeviny je možné využít data DPZ. V současné době jsou data některých satelitů volně přístupná na internetu. Společně s volně přístupným prohlížečem snímků QGIS lze získat i číselné znázornění elektromagnetických pásem, která jsou družicemi snímána. Na příkladu lokality, kde došlo k vykácení porostů je znázorněn způsob použití dat DPZ pro účely vypracování znaleckého posudku. Porovnáním dvou satelitních snímku družice Landsat-8 zkoumané lokality v rozdílných časech zjišťujeme, zdali došlo k výrazným změnám v porostu. Dále pomocí normalizovaného Digitálního modelu povrchu odečítáme výšky porostů, které byly v době zadání posudku již vykáceny. Tyto údaje pak mohou sloužit pro rekonstrukci vykácených stromů.
  • Item
    Reálná dopravní situace na Blízkém východě – případová studie
    (Akademické nakladatelství CERM, 2015-08) Khatib, Nabhan; Vémola, Aleš
    Tento článek se zabývá skutečnou dopravní situací na Blízkém východě, zejména v arabských zemích. Popisuje okolnosti, které způsobují katastrofální situace v dopravě. Na konci tohoto dokumentu jsou předložena doporučení vhodná k předcházení dopravních komplikací.
  • Item
    Historie technické normalizace
    (Akademické nakladatelství CERM, 2015-08) Urbánek, Zdeněk
    Příspěvek se zabývá historickým vývojem technické normalizace. Kromě historických údajů se článek zabývá také základními pojmy a právními předpisy souvisejícími s technickou normalizací na území Československé republiky do roku 1949. Další část článku se zaobírá technickou normou, která sloužila jako základní podklad pro sjednocení kreslení stavebních plánů a jejich využití pro navrhování i provádění pozemních staveb. Uvedená norma platila od roku 1933 do září roku 1950, kdy ač byla nahrazena novými normami a předpisy, v praxi byla používána ještě řadu dalších let.
  • Item
    Zprávy Asociace znalců a odhadců ČR, z.s.
    (Akademické nakladatelství CERM, 2015-08)
    Zpráva z valné hromady AZO; Zpráva o činnosti Profesního oboru stavebnictví a oceňování nemovitostí AZO Morava za rok 2014; Zpráva o činnosti Profesního oboru stavebnictví a oceňování nemovitostí AZO Plzeň za rok 2014; Zpráva o činnosti Profesního oboru stavebnictví a oceňování nemovitostí AZO Karlovy Vary za rok 2014