Zpracování data z teplotních měření pro účely inverzní úlohy vedení tepla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá digitálnymi filtrami a odstraňovaním šumu z teplotných meraní. Základným aparátom k správnemu pochopeniu vlastností filtrov je diskrétna Fourierova transformácia, ktorá je v práci objasnená na ilustračnom príklade. Ďalej sa práca venuje popisu lineárnych filtrov a návrhu základných typov vhodných k redukcií šumu. Analýzou dát z experimentu je navrhnutý adaptívny filter. Tento filter sa podrobí ďalšej analýze pomocou simulovaného procesu chladenia s umelým šumom a porovná sa s ostatnými konvenčnými filtrami. Jedným zrovnávacím kritériom je porovnanie tvaru krivky záznamu teploty so simulovanou. Druhým kritériom je rekonštruovaná okrajová podmienka, ktorá je výstupom inverznej úlohy vedenia tepla.
This bachelor's thesis deals with digital filters and noise removal from temperature measurements. The basic concept for the proper understanding of properties of filters is the discrete Fourier transform, which is illustrated on a given example. Next, the thesis considers linear filters and the design of basic types for noise reduction. An adaptive filter is designed by analyzing experimental data. This filter is subjected to further analysis using a simulated cooling process disrupted with artificially added noise and will be compared to other conventional filters. One criterion is to compare the curve of the filtered temperature to the simulated one. The second criterion is the reconstructed boundary condition, which is the output of the inverse heat conduction task.
Description
Citation
BRACHNA, R. Zpracování data z teplotních měření pro účely inverzní úlohy vedení tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
doc. RNDr. Miroslav Kureš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Šremr, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Rudolf Hlavička, CSc. (člen) RNDr. Karel Mikulášek, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Zdeněk Opluštil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student seznámil členy komise se svou bakalářskou prací na téma Zpracování dat z teplotních měření pro účely inverzní úlohy vedení tepla. Následně odpovídal na všechny otázky oponenta a členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO