Valivá ložiska pro elektromobilitu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Snahou tejto bakalárskej práce je priblížiť problematiku týkajúcu sa použitia valivých ložísk v elektromobiloch. V úvode bude obsahovať históriu, rozdelenie a krátky opis ložísk. V dalsej časti bude nasledovať popis využitia, kladených požiadaviek a parametrov na valivé ložiská automobiloch so spaľovacím motorom. V hlavnej časti práce bude rozobratie parametrov a požiadavok ložisk využívaných v elektromobiloch a hybridných vozidlách. Následovať bude zoznámenie s dynamickými učinkami vplývajúcimi na ložiská a aj na ich kritické požiadavky. Na záver bude porovnanie medzi dvoma spomínanými druhmi áut a možný vývoj tohto druhu ložísk.
The aim of this bachelor thesis is to describe the problems related to the use of rolling bearings in electric vehicles. Introduction includes history, distribution, and a brief description of the bearings. In the next section, there will be a description of the use, requirements and parameters for rolling bearings of combustion engine cars. In the main part of the thesis, the parameters and requirements of bearings used in electric vehicles and hybrid vehicles will be analyzed. I will continue with familiarization with dynamic actions affecting bearings and their critical requirements. In conclusion, the two types of cars and the possible development of this type of bearings will be compared.
Description
Citation
MBONTAR, P. Valivá ložiska pro elektromobilitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Mechatronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Kazimierz Peszyński (předseda) doc. Ing. Stanislav Věchet, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Profant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Vlach, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Majer, Ph.D. (člen) Ing. Oldřich Ševeček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Hadaš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svoji bakalářskou práci, dále byly přečteny posudky a zodpovězeny dotazy oponenta. Poté byly členy komise položeny následující otázky související s bakalářskou prací: Jaký hlavní rozdíl vidíte mezi ložisky pro automobily se spalovacím motorem a elektromotorem? Myslíte si, že nově vyvinutá platforma koncernu Volkswagen pro návrh elektromobilů bude nějakým způsobem lišit od klasických přístupů návrhu ložisek pro elektromobily? Jaké fyzikální veličiny je možné měřit pomocí smart senzorů pro ložiska? Po zodpovězení všech dotazů byla obhajoba celkově hodnocena jako dostatečná.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO