Návrh robotické buňky pro bodové svařování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce byl návrh robotické buňky pro bodové svařování výztuhy sedadla a následnou automatickou dopravu dílu z buňky ven. Měl být proveden jak konstrukční návrh, tak simulace procesu v prostředí Process Simulate. Jde tedy o aplikaci pro automobilový průmysl. Buňka se skládá z přípravku, do kterého obsluha zakládá díly a je umístěn na navrženém otočném stole. Svařování probíhá pomocí dvou robotů Kuka a na ně připojenými svařovacími kleštěmi. Práce pojednává o návrhu konstrukce a volbě jednotlivých komponent, stejně tak o jejich vhodném rozmístění v buňce. Současně s návrhem buňky byla zpracovávána simulace ve zmíněném softwaru. Výstupem této práce je 3D model pracoviště, simulace celého procesu svařování a manipulace a zhodnocení taktu buňky s pomocí RCS modulu.
The aim of this thesis was to design a robotic cell for spot welding of seat reinforcement and the subsequent automatic transport of the part from the cell. Both construction plan and process simulation in Process Simulate should be performed there. It is therefore an application for the automotive industry. The cell consists of a device into which the operator places the parts and is placed on the designed turntable. The welding is performed by two Kuka robots and welding tongs attached to them. The thesis deals with the design of the structure and the choice of individual components, as well as their appropriate deployment in the cell. Along with the design of the cell, the simulation was processed in the software. The output of the thesis is a 3D model of the workplace, simulation of the whole process of welding and manipulation and evaluation of the cell cycle using the RCS module.
Description
Citation
KAŇA, V. Návrh robotické buňky pro bodové svařování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Ing. Václava Lašová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jan Mareček, DrSc. (člen) Ing. Vladimír Bulej, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Maňas, CSc. (člen) Ing. Petr Talanda (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
Student odprezentoval svoji DP členům komise. Student odpovídal na následující otázky členů komise: Upínky jsou automatické? K čemu slouží ruční páka? Na obr. 13 se uchycuje svařenec na dvou bodech, je to dostačující? Stačí svary a5 na nosných rámech? Neuvažoval jste o kartézském manipulátoru k odebíraní svařence?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO