Náhon posuvové souřadnice portálového obráběcího centra pomocí pastorku a hřebene

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem náhonu posuvové souřadnice portálového obráběcího centra pomocí pastorku a hřebene. Práce obsahuje rešerši z oblasti CNC obráběcích center pro nerotační součásti a posuvové lineární soustavy. Je provedena analýza trhu nabízených portálových obráběcích center typu spodní gantry s náhonem pomocí pastorku a hřebene. Dále je navrženo několik variant konstrukce z hlediska umístění pohonu na stroji. Tyto varianty byly dále srovnány a byla vybrána nejlepší varianta pro zadaný stroj. Následně je proveden technický výpočet pohonu a jsou navrženy jednotlivé parametry a konstrukční prvky. Práce dále obsahuje 3D model navržené varianty a požadovanou výkresovou dokumentaci.
This diploma thesis deals with the design the drive of the feed coordinate portal machining center using a gear rack and pinion. The thesis contains researches from the area of CNC machining centers for non-rotating parts and sliding linear systems. Market analysis of portal machining centers of type of lower gantry with a gear rack and pinion was done. Furthermore, several design variants are proposed in terms of positioning the drive on the machine. These variants were further compared and the best option was selected for the specified machine. Subsequently, the technical calculation of the drive is performed and individual parameters and structural elements are proposed. The thesis also includes a 3D model of the proposed variant and the required drawing documentation.
Description
Citation
BARTOŠ, M. Náhon posuvové souřadnice portálového obráběcího centra pomocí pastorku a hřebene [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Juraj Uríček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-20
Defence
V rámci prezentace zaznělo: - nastíněny cíle diplomové práce - definice a rozdělení portálových center - hlavní části centra "spodní gántry" - zmínka o řešené části stroje v rámci DP - metodika vyhodnocení mechanismu náhonu - uvedeny navržené varianty - vysvětlování vyhodnocení nejlepší varianty, na základě čeho - navržení pohonu - ukázka uspořádání lineárního vedení, ukázán 3D model - závěr, co se podařilo v rámci DP Odpovídáno na otázky oponenta: - odpovídáno na 1. otázku - osloveny společnosti dodávající konstrukční prvky a sestavena tabulka předpokládaných nákladů, doplňková otázka, zda je možné objednávat 100 m lineárního vedení, upozornění na cenu montážní práce a zprovoznění - zmíněny výhody a nevýhody navrženého řešení - jasně uvedeny na základě připomínky oponenta Odpovídáno na doplňkové otázky komise: - teleskopické kryty - znáte firmu v ČR, kde je možné objednat kryty - Jaká bude synchronizace 4 pohonů? Odpovídáno pojednáním Master-slave - Jak se bude přivařovat pastorek na přírubu? - Co jste si odnesl z knihy Systémové pojetí? - S jakou přesností systém polohuje? Je tam požadovaná přesnost?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO