Hydraulický systém regulace vodní turbíny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je vytvoření hydraulického systému pro regulaci vodní turbíny. Součástí je základní dimenzování hydraulických prvků za účelem sestavení funkčního hydraulického schématu.
The aim of this diploma thesis is to create a hydraulic system for water turbine control. The basic dimensioning of the hydraulic elements is included in order to build a functional hydraulic diagram.
Description
Citation
KOUTECKÝ, V. Hydraulický systém regulace vodní turbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Juraj Uríček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-21
Defence
Diplomant v úvodní části prezentace představuje účely použití regulace vodní turbíny. Dále představuje varianty návrhu, u kterých hodnotí klady a zápory. Hodnotí dimenzování jednotlivých prvků hydraulického systému a následně představuje hydraulické schéma včetně vysvětlení principu funkce. V další části prezentace je zmíněna analýza rizik a ekonomické zhodnocení. Na otázku oponenta týkající se znovu vysvětlení variant (A a B) shrnuje, že se jedná pouze o konstrukční rozdíly variant. Variantu B hodnotí jako novější typ. Komise se táže, zda absence synchronního ventilu může být zdrojem nebezpečí, diplomant odpovídá, že pokud by byl hydraulický obvod správně navržen, tak není tato úprava zdrojem nebezpečí. Následně je vyzván k popisu funkce synchronního ventilu. Diplomant se vrací ke schématu ventilu a popisuje funkci a jeho jednotlivé dílčí prvky, popisuje taktéž chování ventilu v případě výpadku elektrické energie. Komise má výhrady k obsahu úvodu a závěru práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO