Návrh vyvrtávacího stroje na podélné a příčné vrtání dřevěných desek se stohovacím zařízením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předmětem této diplomové práce je vypracování konstrukčního návrhu vyvrtávacího stroje na příčné i podélné vrtání děr, který je primárně určený pro výrobu nábytku z dřevěných desek. Stroj je koncipován jako koncový segment výrobní linky, který je zakončen stohovacím zásobníkem pro transportní dávku desek. Cílem práce je návrh variant konstrukce stroje a manipulačního zařízení a zdůvodnění výběru optimální varianty. Pro vlastní návrh je nutné provést potřebné konstrukční výpočty.
The aim of this diploma thesis is design of the boring machine for longitudinal and transverse drilling of holes, which is primary intended for manufacture of furniture from wood materials. Concept of this machine is defined as last segment of production line, which is terminated by stacking container for transport dose. The aim of this thesis is create a variants of machine design and manipulating device and justify the choice of the optimal option. For own design is necessary to create a construction calculations.
Description
Citation
OTRADOVSKÝ, R. Návrh vyvrtávacího stroje na podélné a příčné vrtání dřevěných desek se stohovacím zařízením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Juraj Uríček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen) Ing. Ladislav Kárník, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-06-21
Defence
Diplomant v prezentaci představuje cíle své práce. Dále představuje konstrukční zpracování jednotlivých výrobních jednotek a vysvětluje princip konstruovaného výrobního zařízení jako celku a představuje všechny technologické operace. Komise překládá studentovi výkres sestavy. Student jej sám hodnotí jako „nepřehledný“. Komisí je mu vytýkáno pochybení v zásadách technického kreslení a chybné užití tolerancí. Dále komise oponuje tím, že nelze slepě důvěřovat zvolenému 3D CAD systému. Dále komise reaguje negativně na absenci více variant stroje a tím nesplnění jednoho z cílů zadání. Na to student reaguje poznámkou, že má vypracované velké množství podkladů, které však neuvádí v předložené práci. Souhlasí s komisí, že jeden z cílů není splněn. Student zmiňuje, že si je vědom konstrukčních vad předloženého stroje, jež okomentoval nedostatkem času, který věnoval vypracování. Dále komise reaguje na obrázky v práci. Nedoporučuje používat obrázky, jež nemají dostačující vypovídající hodnotu. Na doplňkovou otázku, zda použil při konstrukci unipolární nebo bipolární krokové motory odpovídá diplomant, že motory bipolární. Další otázka komise míří na oblast odsávání pilin vznikajících při obrábění. Student navrhuje užití štětinových rámečků pro zvýšení účinnosti odsávání.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO