Vřeteník a hlavní vřeteno horizontálního soustružnického centra

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou vřeteníku a vřetene univerzálního soustružnického centra. Práce se ve své úvodní části věnuje morfologii vřeteníku, kde je popsáno, jakými způsoby lze vřeteno a vřeteník řešit z hlediska jeho uložení, zástavby, použitého upínacího rozhraní způsobu mazání, chlazení a těsnění. Druhá část je věnována rešerši strojů dostupných na trhu. Závěrečná část je již věnuje praktickému řešení vřeteníku a vřetene, na kterém by bylo možné provádět mimo soustružení i frézovací a vrtací operace.
The thesis deals with headstock and spindle of the universal turning center. In the introduction part is a destription of the headstock morfology. It describe how the spindle and headstock can be solved in terms of its bearing, installation, used clamping interface, lubrrication, cooling and sealing. The second part is devoted to the universals turning machines which are available on the market. In the final part is the practical solution of the headstock and spindle on which can be performed for milling and drilling operation instead of turning.
Description
Citation
SUDA, M. Vřeteník a hlavní vřeteno horizontálního soustružnického centra [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
prof. Ing. Ĺubomír Šooš, Ph.D. (předseda) doc. Dr. Ing. Ladislav Kovář (místopředseda) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Andrlík, CSc. (člen) Ing. Jiří Marek (člen) Ing. Radek Vlček (člen)
Date of acceptance
2019-06-19
Defence
Student seznámil členy komise se svou diplomovou prací na téma „Vřeteník a hlavní vřeteno horizontálního soustružnického centra“. Student odpověděl na otázky oponenta. Otázky komise: - Jak jsou mazána ložiska? - Co bude dělat tuk při ohřívání? - Snese válečkové ložisko axiální zatížení? - Víte co je polymotor? - Používají se u vřeten ložiska s válcovou dírou? - Vysvětlete montáž a demontáž ložisek. - Jak se stahují ložiska? - Jak je utěsněné chlazení motoru? - Jak je namontovaný zadní kryt? - Co je to systémový přístup? - Jaké požadavky jste specifikoval na vřeteno? - Co ovlivňuje řezné podmínky? - Pro jaký typ stroje jsou vřeteník a vřeteno určeny? - Jaký používáte typ motoru? - Nakreslete momentovou charakteristiku synchronního motoru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO