Knihovna pro optimalizační úlohy využívající techniky PSO

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vývoj knihovny umožňující řešení optimalizačních úloh pomocí technik PSO. Práce představuje knihovnu implementovanou za tímto účelem v jazyce Kotlin, navrženou s ohledem na rozšiřitelnost a použitelnost. Součástí práce je nástroj implementovaný v Pythonu za pomocí technologie Jupyter Notebook, který umožňuje statistické zpracování experimentů provedených pomocí dané knihovny. V práci je tak vytvořen systém, který poskytuje vhodné prostředí pro pokusy se současnými a vývoj nových variací algoritmu PSO.
The aim of this thesis is to develop a library that is able to solve optimization tasks using PSO. The library is implemented using Kotlin and is designed to achieve high extensibility and usability. Moreover, a tool for processing and statistical analysis of experiments performed using the library is implemented by means of the Jupyter Notebook environment. The utilization of these tools creates a setup suitable for experimenting with the current and developing new variations of the PSO algorithm.
Description
Citation
HRUBAN, M. Knihovna pro optimalizační úlohy využívající techniky PSO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Lukáš Burget, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Ve vztahu (3.1) na str. 6 je (nová) pozice definována jako součet (výchozí) pozice a rychlosti - objasněte sčítání pozice a rychlosti , tj. dvou různých veličin. V souvislosti s tvrzením "přináší stochasticitu a zaručují jeho nedeterministický průběh" (str. 6) stručně objasněte význam pojmů stochastický a nedeterministický . Zabýval jste se , a případně s jakými výsledky, řešením problému nalezení "ideální" konfigurace PSO pro řešení daného optimalizačního problému? Zabýval jste se , a případně s jakými výsledky, řešením problému uváznutí PSO v sub-optimálním řešení, např. pro případ Styblinski-Tang či Ackleyho funkce? Lze Vaši knihovnu elegantně rozšířit o další algoritmy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO