Generování projevu kožního onemocnění do syntetických otisků prstů z generátoru SFinGe

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá tématem generování projevů kožních onemocnění, lupénky a suspenzační kolagenózy do synteticky generovaných otisků prstů. V rámci této práce je nejdříve toto téma teoreticky rozebráno, je navržena implementace programu pro generaci příznaků poškození a popsána samotná realizace programu spolu s výsledky experimentů. Pro generování syntetických otisků je použit nástroj SFinGe. Algoritmus zpracování obrazu a generování příznaků jednotlivých onemocnění je napsán v jazyce Python (2.7.6) s použitím knihoven OpenCV, Matplotlib, NumPy a SciPy. K vyhodnocení výsledků byl použit nástroj NFIQ a metoda Ing. Oravce. Výsledná aplikace je schopna generovat snímky otisků prstů s různou velikostí poškození způsobeného onemocněním lupénky, nebo suspenzační kolagenózy. Tato práce může být použita k dalším výzkumům v oblasti biometrických systémů pracujících s otisky prstů.
This thesis discuss the topic of generation of skin disease effects, psoriasis and colagenosis into synthetic fingerprints from SFinGe generator. Thesis includes theoretical as well as practical approach of the topic including implementation design, program implementation and experiment results. SFinGe approach is used to generate fingerprints. Python (2.7.6) is used to implement algorithm for image processing and generating disease symptoms with OpenCV, Matplotlib, NumPy and SciPy libraries. For results evaluation, NFIQ standard and Oravec approach are used. The application is able to generate fingerprint image with symptoms of psoriasis or colagenosis, therefore it can be used for futher research with biometric systems.
Description
Citation
WILDMANN, R. Generování projevu kožního onemocnění do syntetických otisků prstů z generátoru SFinGe [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Martin Čadík, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. David Bařina, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Jakým způsobem by se daly vyloučit konfigurace onemocnění, které neodpovídají příliš realitě?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO