Linuxové víceplatformní oddělené běhové prostředí pro analýzu malware v IoT

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Analýza IoT malwaru je problematická zejména pro množství a rozlišnost architektur procesorů používaných IoT zařízeními. Práce shrnuje možnosti statické, dynamické a síťové analýzy Linuxového malwaru a hodnotí existující open source řešení oddělených běhových prostředí pro automatizovanou analýzu. Práce navrhuje modulární, rozšířitelný systém s~jednoduchými možnostmi nasazení, dostupnou API a webovým rozhraním. Výsledná implementace podporuje pět architektur a byla testována na vzorcích IoT malwaru.
Diversity of processor architectures used by IoT devices complicates IoT malware analysis. This thesis summarizes current state of static, dynamic, and network analysis and it evaluates existing open source solutions of sandboxes providing automated analysis. It proposes a design of a modular system that is easy-to-use, has available REST API, and web interface. The implementation supports five processor architectures. It was tested on current IoT malware samples.
Description
Citation
UHŘÍČEK, D. Linuxové víceplatformní oddělené běhové prostředí pro analýzu malware v IoT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Petr Hanáček (předseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (místopředseda) Ing. Lukáš Kekely, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) Mgr. Roman Trchalík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A) . Otázky u obhajoby: Bylo by možné vytvořený systém nasadit i v distribuovaném prostředí, tzn. pro analýzu malware paralelně na více výpočetních uzlech?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO