Implementace OSPFv3 v INET4

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá tvorbou simulácie smerovacieho protokolu OSPF v simulačnom prostredí OMNeT++. OMNeT++ je diskrétny modulárny simulátor využívaný prednostne pre simuláciu  počítačových sietí. Práca obsahuje teoretické základy pre pochopenie fungovania OSPFv2 a zmeny v OSPFv3 pre IPv6, na základe ktorých je implementovaný samotný model. Ďalej sa v práci nachádza postup konfigurácie OSPFv3 protokolu na topológiu zloženú zo zariadení s referenčnou implementáciou od firmy Cisco. Po nej pokračuje rozbor prebraných zdrojových súborov, stav súčasnej implementácie a popis jej ďalšieho rozšírenia. Práca je zakončená testovaním funkcionality a zhodnotením dosiahnutých výsledkov.
  This thesis deals with simulation of routing protocol OSPF in simulation software called OMNeT++. OMNeT++ is a discrete modular simulator mostly used for simulation of computer networks. This thesis includes theory needed for an understanding of the functionality of OSPFv2 and changes in OSPFv3 for IPv6, which are implemented in the model itself. Moreover, thesis contains the configuration of OSPFv3 protocol on topology created from Cisco devices following by analysis of previous source files, state of implementation and its further extension. Thesis is finished with functionality testing and evaluation of results.
Description
Citation
GALBIČKA, L. Implementace OSPFv3 v INET4 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (člen) doc. RNDr. Eva Hladká, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2019-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby:  - Proč jste použil zvlášť IPv4 a IPv6 směrovací tabulku v modulu OSPF procesu, když je vždy použita pouze jedna z nich? - Proč model směrovače neumožňuje load-balancing, když OSPF zná několik next-hop adres pro danou destinaci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO