Protidronová ochrana perimetru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Rozvoj technologie dronů s sebou přináší příležitosti pro mnoho oblastí lidské činnosti, ale zároveň i bezpečnostní hrozby. Vzniká potřeba těmto hrozbám efektivně čelit. V této práci je popsána problematika a současné metody pro detekci objektů ve videu zachyceném pohybující se kamerou. Dále jsem navrhl systém pro detekci a lokalizaci dronu či hejna dronů. Algoritmus pro detekci je založen na konvoluční neuronové síti, konkrétně na algoritmu SSD. Systém jsem implementoval pomocí knihovny OpenCV s možnou akcelerací algoritmu na GPU pomocí OpenCL. Vytvořené řešení jsem otestoval jak na videu, tak na video výstupu kamery.
Developement of drone technology brings opportunities for many fields of human activity, but simultaneously brings security threats. A need to effectively face these threats arises. In this work, problematics and state-of-the-art methods for object detection in a video captured by moving camera. Further I proposed a system for a drone or a flock of drones detection and localization. Algorithm for detection is based on convolutional neural network, specifically on SSD algorithm. I implemented the system with library OpenCV with possible acceleration of algorithm with GPU via OpenCL. I tested the created solution on both a video and a video camera output.
Description
Citation
JANÍK, R. Protidronová ochrana perimetru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Fusek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Oponent hodnotil práci stupněm 4F, protože práce je zjevně nedokončená a komise zhodnotila, že nedokončenou práci nelze přijmout. Student nedokázal vyvrátit výtky oponenta. Komise shledala nedostatky práce natolik závažné, že se práci rozhodla hodnotit jako nevyhovující. Otázky u obhajoby: V kapitole 3 volíte algoritmus Single Shot Multibox Detector jako primární metodu vašeho řešení, proč jste se pro něj rozhodl? Kolik času dle vašeho názoru je potřeba k dokončení této práce? Dosáhl jste nějakých výsledků, které jste v technické zprávě neuvedl? Jakých?
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO