Služba pro archivaci webového obsahu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce řeší návrh a implementaci webových mikroslužeb pro archivaci obsahu se zaměřením na stránky z deep webu. Zabývá se seznámením se s principy aplikačních protokolů HTTP a HTTPS a dále bude nastíněna architektura webových služeb. Čtenář bude seznámen s existujícím řešením frameworku pro archivaci a rekonstrukci webu Lemmiwinks. S využitím tohoto frameworku je navržen a implementován systém webových služeb, které lze využít pro archivaci zvoleného webového obsahu do formátu MAFF.
This bachelor's thesis deals with the design of web microservices for web archiving, mainly focused on deep web pages. The HTTP and HTTPS protocols will be explained in detail as well as web services design and architecture. The reader will learn about web archiving frameworks, especially the Lemmiwinks framework. This framework will be used as a basis for web services designed for archiving into the MAFF archive.
Description
Citation
MATUŠ, A. Služba pro archivaci webového obsahu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Milan Češka, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Oponent hodnotil práci stupněm 3E. Komise shledala nedostatky práce natolik závažné, že se práci rozhodla hodnotit jako nevyhovující. Textová zpráva je nedostatečná a obsahuje zbytečné části. Zadání není splněno v celém rozsahu. Otázky u obhajoby: Proč rozlišujete archivační a stahovací službu? Jaký kód se mezi službami sdílí a jaký by se potenciálně mohl sdílet? Je možné nějakým způsobem měnit parametry archivace, jako preferovaný jazyk, parametry Toru (např. výstupní uzel v určité zemi pro získání konkrétní jazykové mutace), či User Agent String , který pro síť Tor není nastavený na Torbrowser, čimž může být archivační služba nápadná?
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO