Vliv síťové infrastruktury na distribuované lámání hesel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Lámanie hesiel je proces, ktorý sa používa k nájdeniu správneho kľúča, pomocou ktorého získame prístup k zabezpečenému obsahu. Tento proces zvyčajne funguje na princípe opakovaného skúšania možností a ich overovania pomocou výpočtu kryptografických algoritmov, ktorých náročnosť ovplyvňuje čas strávený výpočtami. Navzdory rôznym metódam akcelerácie je často nutné daný problém distribuovať medzi viacero uzlov, ktoré sú prepojené v~lokálnej sieti alebo internetom. Cieľom práce je práve analyzovať vplyv sieťovej infraštruktúry na rýchlosť, škálovateľnosť a vyťaženie siete pri rôznych útokoch na kryptografické heše. Pre tieto účely je vytvorené automatizované experimentálne prostredie pozostávajúce z rôznych topológii, pomocných skriptov a sady testovacích úloh. Na základe analýzy výsledkov získaných pri použití nástrojov Fitcrack a Hashtopolis bolo možné tento vplyv odpozorovať.
Password cracking is a process used to obtain the cracking key through which we get access to encrypted data. This process normally works on the principle of  the repeated try of attempts and their verification by making calculations of cryptographic algorithms. The difficulty of algorithms affects the time spent on solving of the calculations. In spite of various acceleration methods, it is often necessary to distribute the given problem among  several nodes which are interconnected via the local network or the internet. The aim of this thesis is to analyze the influence of network infrastructure on the speed, the scalability, and the utilization during different attacks on cryptographical hashes. For these purposes, there was created an automatized experimental environment, which consists of distinctive topologies, scripts, and sets of testing tasks. Based on the results of the analysis, which were obtained by the usage of tools Fitcrack and Hashtopolis it was possible to observe this influence.
Description
Citation
EISNER, M. Vliv síťové infrastruktury na distribuované lámání hesel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Vašíček, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) Ing. Michal Hradiš, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm D. Otázky u obhajoby: Jaké je Vaše očekávání dopadu síťové infrastuktury na zbývající typy útoků - kombinační a hybridní - v nástrojích Fitcrack a Hashtopolis?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO