Efektivní návrh a provoz recyklační linky jako prvek komplexního odpadového řetězce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předkládaná diplomová práce se zabývá současnou situací nakládání s materiálově využitelnými komunálními odpady se zaměřením na různé druhy plastů. V teoretické části je věnována pozornost platné legislativě v dané oblasti, analýze současné situace na území České republiky a porovnání se situací v ostatních státech Evropské Unie. V další části jsou popsány základní frakce plastů a jejich vlastnosti. Jsou popsány problémy při zpracování plastů a jejich rizika. Dále je popsán komplexní řetězec zpracování plastového odpadu, od jeho vzniku až k výrobě produktů z recyklovaného materiálu. Je popsán princip recyklační linky, kde dochází k přepracování výstupního materiálu z dotřiďovacích linek v druhotně využitelný materiál v podobě vloček nebo regranulátu. V této části práce je vysvětlena funkce technologie recyklační linky a detailně popsány jednotlivé technologické zařízení linky. V praktické části práce je vytvořen technicko-ekonomický model recyklační linky, s cílem možnosti využití pro bilanční výpočty recyklace a následné ekonomické vyhodnocení provozu recyklačního zařízení. V rámci modelu byla provedena rešerše trhu s druhotnou surovinou se zaměřením na cenový vývoj. Následně jsou na model aplikovány citlivostní analýzy vybraných parametrů a vyhodnocen vliv jednotlivých scénářů na ekonomické výsledky zařízení.
This master thesis deals with the current situation of waste management of material usable municipal waste with focus on various fractions of plastics. The theoretical part summarises the legislation of waste treatment, also contains an analysis of the current situation of waste management in the Czech Republic and comparison the situation in the European Union. In the next part of thesis are described basic fractions of plastics and their properties. There are mentioned the current problems with plastics processing and the risks of leakage to the environment. Furthermore, a complex chain of plastic waste reprocessing is described, since the inception of plastics waste to the manufacture of products made from recycled plastics. The most attention is paid to the discription of recycling plant, where the output material from sorting lines is reprocessed into a secondary material in the form of flakes or granules. Also this part is focused on the technology of recycling line and the individual devices are described. In the practical part of the thesis is created techno-economic model of recycling line with the aim of its use for balance calculations of recycling and also economic evaluation. As a part of the model was made a market research of secondary raw materials with a focus on price development. Subsequetly, sensitivity analyzes of selected parameters are applied to the model and the impact of scenarios on the economic results are evaluated.
Description
Citation
DUFKA, M. Efektivní návrh a provoz recyklační linky jako prvek komplexního odpadového řetězce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Oral (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D., MBA (člen)
Date of acceptance
2019-10-17
Defence
Byly zodopovězeny otázky oponenta závěrečné práce. Dotaz na známé reaktoplasty a jejich vlastnosti, další doplňující dotazy ohledně vlivu tepla na různé typy plastů, zodpovězeno. Dotaz na možnosti a provedení tzv. chemické recyklace plastů, zodpovězeno s výhradami na příkladu pyrolýzy plastů. Dotaz na nároky řízení EIA pro recyklační technologii předvedenou v práci, zodpovězeno. Dotaz na použitá zařízení recyklační technologie předvedené v práci a jejich popis, zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO