SDL model pro Source Specific Multicast

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou síťové komunikace s použitím metody Source Specific Multicast. Zaměřuje se na problematiku, přihlašování, odhlašování a administrace klientů v multicastové skupině a protokolu IGMP, který má toto na starost. Dále na problematiku signalizace mezi zdrojem dat a přihlášenými klienty, kteří data odebírají. V úvodu této práce je rozebrána problematika multicastové komunikace. Následuje kapitola se zaměřením na metodu Source–Specific Multicast (SSM). Další kapitola se zaměřuje na rozbor používaných protokolů potřebných k distribuci datového vysílání pomocí SSM ve směru od zdroje vysílání ke klientům a opačně. Následující kapitola se zabývá signalizací komunikace v SSM, zvláště se zaměřuje na použití metody přeposílání paketů a metody spojování paketů ve zdroji. Kapitola také uvádí základní matematické vztahy pro výpočet odesílání signalizace a navrhuje také možná řešení a postupy pro zjednodušení komunikace a zmenšení zpoždění, které je pro signalizaci důležitou vlastností. Následně už se práce zabývá rozdíly obou používaných metod signalizace. Na znalostech získaných teoretickými poznatky je v praktické části navržena aplikace simulující komunikaci klientů a zdroje v SSM multicastu. Daná problematika je vysvětlena v MSC diagramech. Aplikace také simuluje reálné chování komunikace za použití obou signalizačních metod v závislostech na počtu klientů a použité metodě signalizace. V poslední kapitole jsou výsledky simulace za použití obou signalizačních metod zhodnoceny.
This work deals with questions of IP net communication, with using metod Source-Specific Multicast. It focused on questions of registration, unregistration and administration of clients in multicast group and IGMP protocol, which is made for this communication. Work deals also about problems of signalization between source of data and clients of multicast group.In the introduction of this work questions of communications in multicast are analyse. I tis followed by the chapter focused on the specific metod of multicast – Source Specific Multicast (SSM). Next chapter is based on the protocols in SSM, which are used for distribution of data stream in source to clients direction and also in the reverse direction. The net chapter deals with signalization of communication in SSM. It specializes for reflection and summarization metods, which are used here. This chapter also shows basic matematics formules for sending signalization packets and proposes other solutions and ways for simplify communication and minimalize delay, which is for signallization very important. After that, the work deals with differences between these two metods of signalization. The aplicationis builded in practical part of work from the knowlidge of theory from previous chapters and it simulates the real communication between data source and clients situated to multicast group. This communication is explained in MSC diagrams. The aplication also simulates both used metods of signalization and real count of cients in multicast group. The results of simulation are interpreted in the last part of work.
Description
Citation
ZÁŇ, S. SDL model pro Source Specific Multicast [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
Ing. Robert Vích, DrSc. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Otto Dostál, CSc. (člen) Ing. Karel Kopecký (člen) Ing. Michal Soumar (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kovář, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vlach, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
Otázky oponenta: 1. Tvrdíte, že při použití metody summarization pro přenos SR (Sender Report) a RR (Receiver Repot) je zapotřebí vhodně zvolit počet sumarizačních uzlů. Jakým způsobem se tento počet zvolí? A co se stane, bude-li počet uzlů příliš velký 2. Navrhněte postup jakým lze simulovat reálné chování účastníků multicastového přenosu. Tj. Počet účastníků se nebude zvyšovat, ale bude v průběhu příjmu dat kolísat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO