Simulační model IPTV služby s protokolem RTP

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá především problematikou simulace multicastových přenosů ASM v prostředí Opnet Modeler a simulací služby IPTV. V simulačním nástroji byl vytvořen simulační model IPTV s multicastovým přenosem dat. Tento způsob přenosu dat podporuje skupinové vysílání. To si lze představit jako komunikaci jednoho zdroje dat s velkým počtem příjemců stejných dat. Hlavním cílem této technologie je zmenšení zátěže zdrojového uzlu a přenosové soustavy při distribuci dat skupině příjemců. Nejčastěji se používá multicast v oblasti distribuce vysílání audio a video signálu. Známe dva druhy multicastu - ASM a SSM. Zde je však použit pouze model ASM. Simulována je relace RTP/RTCP s větším počtem uživatelů a je sledován interval zasílání kontrolních RTCP paketů. Toho je docíleno dvěma způsoby, které jsou v závěru srovnány. A to sice teoretickým výpočtem podle vzorce a praktickou simulací v nástroji Opnet Modeler.
This diploma thesis contains questions of simulation data transfer by ASM multicast. In simulation tool Opnet Modeler is proceed design of service IPTV. IPTV means television which is transfered in network by IP protocol. Data of IPTV service are sending by multicast transfer. Multicast is a technology which uses a group transfer. It is actually communication of a one source of data with many users. These users are receiving the same data. A main target of this technology is to decrement loading of source node and transference system in distribution of data towards group of users. Most often is multicast used in distribution of audiovisual data. Relation RTP/RTCP is simulated with a different numbers of users. Observed is interval of transmission of control RTCP packets. This will be reached by two methods which will be confront in the end. One is a theoretic calculation by course of a equation and second is a practical simulation in Opnet Modeler.
Description
Citation
LEŽÁK, A. Simulační model IPTV služby s protokolem RTP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
Ing. Robert Vích, DrSc. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Otto Dostál, CSc. (člen) Ing. Karel Kopecký (člen) Ing. Michal Soumar (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kovář, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vlach, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Na základě lineární závislosti intervalu odesílání RTCP paketů na počtu uživatelů uvádíte, že pro řádově tisíce uživatelů by byl tento interval velký. Existuje nějaké řešení, jak se s touto skutečnosti vypořádat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO