Využití různých nutričních zdrojů vybranými karotenogenními kvasinkami

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Karotenoidy sú jedny z najbežnejšie rozšírených terpénových farbív v prírode. Vďaka ich významným biologickým účinkov, predstavujú dôležitú skupinu molekúl pre farmaceutický, chemický, potravinársky a krmivársky priemysel. Cieľom práce poňatej ako zrovnávacia štúdia bolo využitie rôznych odpadových substrátov ako nutričných zdrojov pre kultiváciu kvasiniek rodu Rhodotorula aurantiaca ako producentov karotenoidových farbív. Kvasinky boli kultivované na živných médiách, ktoré obsahovali rôzne odpadové substráty – ovocná vláknina, srvátka, pšeničná kaša apod. Do niektorých médií boli taktiež pridávané hydrolytické enzýmy získané izoláciou z vybraných plesní. Väčšina odpadových substrátov sa ukázala ako použitelné médium pre kultiváciu. Najväčšia produkcia biomasy R. aurantiaca, obohatenej o karotenoidné farbivá bola dosiahnutá v živnom médiu typu pšeničnej kaši alebo jablčnej vlákniny spracovanom zmesným preparátom extracelulárnych hydroláz získaných z plesne Fusarium solani.
Carotenoids are the most common naturally occurring terpenoid pigments. Because of their positive biological functions, carotenoids represent a group of important molecules for the pharmaceutical, chemical, food and feed industries. This work was realized as a comparative study focused on use of some waste substrates as nutritional sources for production of carotenoid pigments by red yeast Rhodotorula aurantiaca. Yeast were cultivated in different media with selected waste substrates – apple fiber, whey, wheat etc. To some media hydrolytic enzymes prepared from some fungal strains were added. Most of waste substrates seems to be useful for R. aurantiaca cultivation. As the best nutritional sources for enriched biomass and carotenoid production apple fiber or wheat processed by mixed preparative of extracellular hydrolases from Fusarium solani were found.
Description
Citation
ČAČKOVÁ, K. Využití různých nutričních zdrojů vybranými karotenogenními kvasinkami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Rosenberg, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-22
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Rosenberg: Jaká byla enzymová aktivita pužitých enzymů ? Bylo by lepší použít komerční enz. preparáty ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO