Řízení intelektuálního kapitálu s využitím moderních metod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Disertační práce se zabývá řízením intelektuálního kapitálu ve firmě, jeho úrovní a současným stavem v prostředí našich podniků, za pomoci moderních metod managementu a to především managementu znalostí. Jedná se o velice aktuální téma. Současné období rozvoje společnosti a její přerod v informační společnost totiž lze charakterizovat jako přechod od éry konkurenční výhody založené na informacích, k éře konkurenční výhody založené na tvorbě, uchovávání a využívání znalostí. Znalost se v dnešní době stává kritickým strategickým zdrojem pro podnikatelské aktivity a další ekonomický rozvoj organizací. Cílem disertační práce je posoudit úroveň povědomí o znalostním managementu v prostředí firem působících na území České republiky a pokusit se navrhnout soubor doporučení, na základě kterých budou moci společnosti postupovat při zavádění, popř. zlepšování úrovně managementu znalostí ve své praxi. Disertační práce vychází z teoretických východisek získaných během sekundárního výzkumu, zaměřuje se na komplexní pojem znalostního managementu, jeho nejdůležitější části jako např. definici dat, informací a znalostí, znalostního pracovníka, vnitřní kultury organizace i možnosti implementace. Věnuje se také současnému stavu a překážkám, které brání v zavádění znalostního managementu do našich společností. Další část je věnována primárnímu výzkumu, na jehož základě jsou uvedeny závěry a doporučení k řešené problematice, na kterou navazuje poslední část s vlastním souborem návrhů. Poslední část je také věnována vlastním přínosům v oblasti vědy, praxe a pedagogického postupu.
Dissertation thesis deals with the management of intellectual capital in a company, its level and the current state of the environment of our companies, with the help of modern methods of management and especially management skills. It is a very current topic. The current development of the society and its transformation into the information society can be characterized as a transition from the era of competitive advantage based on information to the era of competitive advantage based on the creation, storage and use of knowledge. Knowledge is today becoming a critical strategic resource for business activities and other economic development of organizations. The aim of this dissertation thesis is to access the level of awareness of knowledge management in the environment of companies operating in the Czech Republic and try to propose a set of recommendations, on which companies will be able to proceed with implementation, respectively improving the level of knowledge management in their practice. Dissertation thesis is based on the theoretical background obtained during the secondary research, focuses on the general concept of knowledge management, its most important parts such as definition of data, information and knowledge, knowledge worker, the internal culture of organization and implementation options. It also focuses on current situation and obstacles, that hinder the implementation of knowledge management into our societies. Another part is devoted to primary research, whereby are set conclusions and recommendations to address issues, leading into the last part with its own set of proposals. The last part is also devoted to its own contributions to science, practice and educational process.
Description
Citation
KLUSÁK, A. Řízení intelektuálního kapitálu s využitím moderních metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku
Comittee
prof. Ing. Mária Režňáková, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Chalupský, CSc., MBA (člen) doc. Ing. Miloš Koch, CSc. (člen) doc. Ing. Luděk Mikulec, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Dvořák, DrSc. (člen) doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. (člen) Ing. Petr Bačík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-03-09
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO