Sledování kvality ovzduší v ostravské průmyslové aglomeraci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předložená dizertační práce se zabývá hodnocením kvality ovzduší v ostravské průmyslové oblasti zejména s ohledem na vysoké koncentrace suspendovaných částic a na ně sorbovaných toxických polyaromatických uhlovodíků, jejichž nadlimitní koncentrace jsou hlavní příčinou negativních účinků na zdraví lidí i ostatních organismů v jednom z nejvýraznějších evropských „hot-spot" regionů, v ostravské průmyslové aglomeraci. První část práce je věnována hodnocení koncentrací znečišťujících látek a příspěvků identifikovaných typů zdrojů znečišťování ovzduší v širší oblasti působení velkého průmyslového zdroje na Ostravsku. Bylo potvrzeno, že koncentrace všech znečišťujících látek zde vykazují velmi výrazné mezisezonní rozdíly mezi teplou a chladnou částí roku. Naměřené koncentrace PAHs v chladné sezoně byly 3 až 5násobně vyšší než v teplé části roku. Méně výrazné rozdíly v koncentrační úrovni byly patrné mezi denními a nočními vzorky. Imisní zátěž byla nejvyšší na lokalitě Radvanice, oproti Vratimovu a pozaďové lokalitě Poruba. Znečištění suspendovanými částicemi pocházejícími z emisí průmyslového komplexu v celoročním měřítku k výslednému imisnímu obrazu na lokalitě významně přispívá, není ale výhradním zdrojem. Dalšími identifikovanými zdroji jsou příspěvky ke koncentracím PM2,5 z regionálních zdrojů a zdrojů provozovaných sezonně (lokální topeniště). Druhou část práce tvoří posouzení charakteru a zákonitostí přenosu vzdušných mas v přízemní vrstvě troposféry v oblasti česko-polského pomezí v zájmové oblasti, jelikož regionální a dálkový přenos znečištění zde hraje významnou roli projevující se ve výsledné snížené kvalitě ovzduší. Příspěvek přeshraničních zdrojů znečišťování tvoří zvláště v období zimních smogových situací podstatnou složku často alarmujících koncentrací atmosférických polutantů. Bylo prokázáno, že při severovýchodním ustáleném proudění převládá přesun vyšších koncentrací suspendovaných částic z Polska do Česka. Oproti tomu při opačném převládajícím směru ustáleného proudění se koncentrace částic na polské straně území razantně nezvyšují. Nejméně v polovině roku se vyskytují situace s proměnlivým směrem větru, případně nízkými rychlostmi proudění, za kterých se v celé oblasti na obou stranách hranice vyskytují maximální koncentrace částic, a tudíž i na ně sorbovaných zdravotně nejzávažnějších polyaromátů.
Presented thesis deals with the evaluation of air quality in Ostrava industrial area, especially with regard to highly concentrated suspended particles and sorbed on them toxic polyaromatic hydrocarbons. Their above-limit concentrations are the main cause of negative effects on the health of humans and other organisms in one of the most outstanding European "hot- spot"regions, in the industrial agglomeration of Ostrava. The first part of the work is devoted to the evaluation of pollutant concentrations and contributions of identified types of air pollution sources in the wider influence area of a large industrial source in the Ostrava region. It was confirmed the concentrations of all pollutants show very significant inter-seasonal differences between the warm and cold parts of the year. The measured concentrations of PAHs in the cold season were 3 to 5 times higher than in the warm season. Less pronounced differences in concentration levels were seen between day and night samples. The air-pollution load was highest at the Radvanice site, compared to Vratimov and the background area of Poruba. The pollution caused by suspended particles originating from the emissions of the industrial complex in the annual scale contributes significantly to the resulting air quality image on the site, but is not an exclusive source. Other identified sources of the contributions to the PM2.5 concentrations are regional sources and operating seasonally sources (local heating). The second part of the thesis is an assessment of the character and regularities of air mass transmission in the ground-level layer of the troposphere in the Czech-Polish border area, as regional and long-range pollution transport plays a significant role, manifested in the resulting reduced air quality. The contribution of cross-border pollution sources is an important component of often alarming concentrations of atmospheric pollutants, especially during winter smog situations. It was shown within the northeast steady flow is dominated by the shift of higher concentrations of suspended particles from Poland to the Czech Republic. On the other hand, with the opposite prevailing direction of steady flow, particle concentrations on the Polish side of the territory are not increasing dramatically. At least half the year there are situations with variable wind direction, or low flow velocities during which the entire area on both sides of the border there are maximum concentrations of particles, including sorbed polyaromatics with the most serious health effects.
Description
Citation
KREJČÍ, B. Sledování kvality ovzduší v ostravské průmyslové aglomeraci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie životního prostředí
Comittee
doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Šimek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. (člen) prof. RNDr. Ivan Holoubek, CSc., oponent (člen)
Date of acceptance
2020-01-30
Defence
Předsedkyně komise představila doktorandku. Mgr. Krejčí absolvovala magisterské vzdělání na Univerzitě Palackého v Olomouci. Co se pedagogické činnosti týče, od roku 2017 se podílela na výuce předmětu Indikace a monitorování znečišťujících látek v prostředí na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity. Podílela se rovněž na řadě mezinárodních projektů. V roce 2018 absolvovala několikadenní pracovní pobyt ve Spojeném ústavu pro jaderný výzkum v Ruském městě Dubna. Je spoluautorkou dvou článků vimpaktovaných časopisech. Dále je první autorkou, resp. spoluautorkou celé řady dalších článků a posterů. Ve své powerpointové prezentaci představila doktorandka podstatné výsledky své dizertační práce. Předložená dizertační práce se zabývá hodnocením kvality ovzduší v ostravské průmyslové oblasti zejména obsahem suspendovaných částic a na ně sorbovaných polycyklických aromatických uhlovodíků. Oponenti přečetli své posudky. Oba byly kladné a doporučovaly práci k obhajobě. Řešené téma je vysoce aktuální. Vytčené cíle disertace byly splněny. Disertantka jednoznačně prokázala schopnost samostatné, tvůrčí vědecké práce a vyhodnocování získaných výsledků včetně jejich publikování. Práci lze považovat za zdařilou, přinášející významné poznatky v daném vědním oboru, velmi významné výsledky pro praxi a je současně východiskem pro budoucí odbornou činnost disertantky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO