Adhezní spolupůsobení lepidla s konstrukčním dřevem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Táto práca sa zaoberá problémom prenikania lepidiel do bunečnej steny dreviny. Zameriava sa hlavne na lepidlá, ktoré sa v súčasnosti používajú pre konštrukčné účely. Obsahuje taktiež metodiku pre výber lepidiel a dreva použiteľných pre lepené spoje a sú v nej zhrnuté metódy využívané pre detekciu daných lepidiel v bunečnej stene dreva. Experimentálne overuje vhodný výber kombinácie farbiva s rozpúšťadlom v použitom lepidle.
This labor is based on penetration of adhesives into a wood cell walls. It focuses mainly on adhesives that are currently used for construction purposes. It also contains a methodics of selecting adhesives and wood, which will be used for glued joints and summarizes the methods used for detect these adhesives in the wood cell wall. It experimentally verifies the appropriate selection of the dye-solvent combination used in the adhesive.
Description
Citation
JANOVÁ, P. Adhezní spolupůsobení lepidla s konstrukčním dřevem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Ing. Jiří Lerch - předseda, Ing. Michal Holák - místopředseda, Ing. Jindřich Melichar, Ph.D. - tajemník, prof. Ing. Rostislav Drochytka, CSc., MBA, dr.h.c. - člen, doc. Ing. Jan Vaněrek, Ph.D. - člen, Ing. Lenka Nevřivová, Ph.D. - člen, doc. Ing. Jiří Bydžovský, CSc. - člen, doc. Ing. Nikol Žižková, Ph.D. - člen, Ing. Vít Černý, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
Připomínky v posudku vedoucího i oponenta byly vysvětleny ke spokojenosti komise. Ing. Holák: Na základě závěrů uvádíte, že jediné vhodné lepidlo na dřevo je to, které jste vybrala, je to pravda? Prof. Drochytka: Proč některé hmoty pronikaly a některé nepronikaly do buněčné stěny dřeva? Na jaké bázi bylo použité lepidlo? Byl sledován vliv vlhkosti? Která lepidla by se použila, kdyby dřevo byl vlhké? Bylo použito u lepidel plnivo? Šlo by vyvinutou metodiku použít u silikátových materiálů?(Odp: Chybí zdůvodnění - proč to funguje, jak to funguje; studentka uvedla, že PUR vytvrdne vzdušnou vlhkostí.) Doc. Žižková: Jaký byl zdroj použitéjho CaCO3, jaké byly zdroje a jaká byla zpracovatelnost? Dr. Černý: Proč se používalo CaCO3? Studentka výborně reagovala a zaujímala svoje stanovisko ke všem dotazům k předložené DP členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO