Probiotika a probiotické mikroorganismy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Probiotika a jejich pozitivní vliv na lidské zdraví jsou v současnosti často diskutované téma. Přesto je informovanost veřejnosti o jejich příznivých účincích nedostatečná, stejně tak jejich využívání v praxi. Práce shrnuje současné vědecké poznatky o účincích probiotik na lidský organismus. První kapitola se zabývá vymezením pojmu probiotika, jejich historií, významem, vlastnostmi, účinky na lidské zdraví a riziky spojenými s užíváním probiotik. Druhá kapitola obsahuje popis probiotických produktů, jejich formy a potraviny obsahující probiotika. V kapitole číslo tři se řeší probiotické mikroorganismy, jejich hlavní charakteristiky a příklady komerčních startovacích kultur. Předposlední kapitola obsahuje informace o životaschopnosti probiotických mikroorganismů. A kapitola poslední zkoumá metody začlenění probiotik do výrobku.
Probiotics and their positive influence on human health are presently very discussed theme. Nevertheless is informedness of public about probiotics benign influence insufficient, as well as their practical usage. This thesis summarizes present scientific knowledge about probiotic effects on human organismus. Fisrt chapter deals with determination of concept probiotics, their history, meaning, qualities, effects on human health and hazard connected with probiotic usage. Second chapter includes description of probiotic products, their forms and foodstuff containing probiotics. Chapter three discuss probiotic microorganisms, their main characteristics and examples of commercial starting cultures. Fourth chapter takes in informations about viability of probiotic microorganisms. And last chapter researches methods of integration of probiotics into products.
Description
Citation
KOSTKOVÁ, L. Probiotika a probiotické mikroorganismy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-19
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: doc. Španová: Kmenová specifita probiotických bakterií ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO