Open-source komponenty pro inteligentní dům

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cieľom tejto práce je preskúmať súčasný stav komerčných prvkov, vyskytujúcich sa v domácnostiach smart home. Následne sú preskúmané ich voľne dostupné alternatívy a tri open-source platformy pre domácu automatizáciu. Takisto je uvedený prehľad o voľne dostupných vývojových mikrokontrolérových kitoch, použiteľných pre vývoj inteligentných senzorov. Vhodnou kombináciou elektronických súčiastok a mikrokontrolérov sú navrhnuté a implementované komponenty pre náš vlastný systém smart home, na báze platformy Home Assistant, so zreteľom na odolnosť voči poruchám. Vyvinutý nástroj používa technológie orchestrácie kontajnerov, synchronizáciu súborov v reálnom čase a automaticky konfigurované databázové clustre, čím vzniká jedinečné a ucelené riešenie pre vysokú dostupnosť platformy Home Assistant.
The aim of this thesis is to examine the state-of-the-art commercial elements found in smart home households. Their freely available alternatives are explored, together with three open-source home automation platforms. We review freely available microcontroller development kits, usable for the development of smart sensors. After that, using a suitable combination of electronic components and microcontrollers, components are designed and implemented for our own smart home system, utilizing the Home Assistant platform. This incorporates a built-in redundancy, designed to withstand cases of a failure of any component. The developed tool uses container orchestration technology, real-time file synchronization and automatically configured database clusters, to achieve a unique and comprehensive solution to high availability of Home Assistant.
Description
Citation
KÚŠIK, L. Open-source komponenty pro inteligentní dům [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Richard Růžička, Ph.D., MBA (předseda) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jaroslav Dytrych, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Křena, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-08-29
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: - Je možné Váš systém nasadiť aj na cluster pozostávajúci z jediného zariadenia ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO