Modelování umělého života

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Modelování umělého života je příliš obsáhlým tématem ke zpracování v jedné práci zvoleného rozsahu. Práce je tedy značně omezena a hlavní ideou se stává modelování lidského chování. Předložená práce se zabývá vytvořením umělého agenta, jehož člověku podobné chování je implementováno dle referenčního modelu PECS. Neformální specifikace referenčního modelu PECS je zapsána pomocí programovacího jazyka Java do programu simulujícího chování umělé lidské bytosti v určitém prostředí. Modelovaná lidská entita má za úkol napodobovat aktivitu lidí, adekvátně reagovat na podněty z okolí a měnit své prostředí v zájmu svých cílů. Modelovaná lidská entita se chová na základě vzorců chování (behaviorální chování), které jsou přiřazovány na základně její aktuální role.
Artificial life modelling is an extensive subject to exert effort in one piece of work such as this work. For that reason this work is limited to keep the base line of modelling of human behavior. Presented work deal with a creation of an artificial agent whose human-like behavior is implemented according to the PECS reference model. Specification of the PECS reference model is implemented in Java to build a simulation of artificial human being in some environment. Modeled human being has been assigned to imitate human activities, react adequately to sensed events from the environment and change the environment to achieve its goals. Modeled human being is a behavior controled entity acting according to its current role.
Description
Citation
SLAVÍK, J. Modelování umělého života [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2007.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výpočetní technika a informatika
Comittee
Date of acceptance
2007-06-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO