Využití maskovacích efektů pro vodoznačení audio dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této práci je prezentována technika pro vkládání digitálních vodoznaků v digitálních audio signálech. Digitální vodoznak musí být nepostřehnutelný a měl by být robustní proti útokům a různým rušením. Algoritmus pro vkládání vodoznaku využívá techniky rozprostřeného spektra a psychoakustického modelu ISO-MPEG I layer I. Robustnost vodoznaku byla testována na filtraci signálu, MP3 kompresi a na změnu vzorkovací frekvence.
In this work is presented technique for embedding digital watermark in digital audio signals. Digital watermark must be imperceptible and should be robust against attacks and other types of distortion. Algorithm is implemented for embedding digital watermark using technique spread-spectrum and psychoacoustic model ISO-MPEG I layer I. Robustness was tested for filtering signal, MP3 compression and resample method.
Description
Citation
KABOUREK, J. Využití maskovacích efektů pro vodoznačení audio dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen) Ing. Petra Lambertová (člen) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
V jakém případě a proč klesá intenzita zvuku s kvadrátem vzdálenosti od jeho zdroje? Jaká je skutečná bitová rychlost jednokanálového číslicového zvukového signálu ve formátu PCM se 16 bitovými vzorky a vzorkovacím kmitočtem 44,1 kHz? Jak si vysvětlujete hodnoty BER získané při testování robustnosti vodoznaku po zpracování signálu kodérem a dekodérem MPEG layer 3, když tento kodér používá pro odstranění maskovaných složek signálu podobný psychoakustický model jako používá váš algoritmus pro zajištění transparentnosti vodoznaku? Jak si představujete metodiku reálného využití vaší metody pro ochranu autorských práv, když je k extrakci vodoznaku potřeba originální signál? Jak jste počítal SNR pro vodoznačený signál?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO