Principy zabezpečení bezdrátových standardů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Počítačové sítě jsou v rámci organizace IEEE normalizovány výborem 802, jehož součástí je v současnosti šest pracovních skupin vyvíjejících specifikace pro bezdrátové komunikace. Těmi jsou IEEE 802.11 pro bezdrátové lokální sítě, IEEE 802.15 pro bezdrátové osobní sítě, IEEE 802.16 pro bezdrátové metropolitní sítě, IEEE 802.20 pro mobilní širokopásmový přístup, IEEE 802.21 pro vertikální handover a IEEE 802.22 pro bezdrátové regionální sítě. Diplomová práce se zaměřuje na bezpečnostní analýzu jednotlivých standardů, uvádí hrozby, zranitelná místa, aktuální bezpečnostní opatření a provádí vzájemné srovnání bezdrátových norem z bezpečnostního hlediska s vyzdvižením vlastností specifických pro danou oblast. Závěr práce je věnován celkovému zhodnocení projektu, jeho přínosům a možnostem dalšího vývoje ve formě navazujících studií.
Computer networks are in the scope of the IEEE organization normalized by the 802 board which currently comprises six working groups for wireless communications. IEEE 802.11 for wireless local area networks, IEEE  802.15 for wireless personal area networks, IEEE 802.16 for wireless metropolitan area networks, IEEE 802.20 for mobile broadband wireless access, IEEE 802.21 for media independent handover and IEEE 802.22 for wireless regional area networks. This master's thesis focuses on a security analysis of particular standards, describes threats, vulnerabilities, current security measures and mutually compares wireless specifications from a security point of view. The conclusion is devoted to overall evaluation of the project, to its contributions, possible enhancements and continuation in the form of consequential studies.
Description
Citation
VOKÁL, M. Principy zabezpečení bezdrátových standardů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2007.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové systémy a sítě
Comittee
Date of acceptance
2007-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO