VST Plug-IN pro vodoznačení audio signálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá digitálním zpracováním signálů(DSP), možnostem jejich zpracování a zejména pak vodoznačením audio signálů jako možnost zabezpečení autorských práv audio obsahu. V práci jsou nastíněny základní metody vodoznačení dat a možnosti jejich detekce. Pro vytvoření představy o vodoznačení je zde popsána metoda vodoznačení audio dat známá jako Echo Hiding. Tato metoda provádí vodoznačení audio obsahu v časové oblasti zatímco detekce vodoznaků je prováděna v kepstrální oblasti pomocí Fourierovy transformace a autokorelační funkce. Metoda je implementována jako VST plug-in a společně s ovladači ASIO, které minimalizují latenci signálu je možno provádět vodoznačení audio dat v reálném čase. Cílem první části práce je seznámení se s technologií VST, ASIO ovladači a tvorbou VST plug-in modulů. Druhá část práce se zabývá implementací metod vodoznačení ve spolupráci s technologií VST.
This thesis deal with digital signal proccessing methods, possibilities their processing and especially audio signal watermarking like possibility safeguard author's rights of audio content. In this thesis are foreshadoweds basic audio watermarking methods and possibilities of watermark detection. To idea generation about watermarking there is described audio watermarking method known as Echo Hiding. This method embed watermarks to audio content in time-domain while watermark detection is made in kepstral-domain by using Fast Fourier Transform and correlation function. Method is implemented like VST plug - in and along with ASIO drivers that minimize signal latency provides audio signal watermarking in real - time. Aim of the first volume of this thesis is introduction of VST technology, ASIO driver and creating VST plug – in‘s. Alternative volume of thesis deal with implementation watermarking methods in conjunction with VST technology.
Description
Citation
HENZL, D. VST Plug-IN pro vodoznačení audio signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen) Ing. Petra Lambertová (člen) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Princip asynchronního nebo synchronního zpracování signálu na osobních počítačích v reálném čase. Lze při použití ovladače ASIO dosáhnout nulového dopravního zpoždění a při syntéze v reálném čase mají na odezvu softwarového syntezátoru vliv dlouhé MIDI kabely? Dále uveďte, na čem je závislé dopravní zpoždění takového systému a jak přesně a kdy dochází k výpadku signálu. Jaká je největší nevýhoda lineární interpolace? Jaká je odolnost metody Echo Hiding proti subpásmovému kodéru využívajícímu psychoakustický model s kmitočtovým i časovým maskováním?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO