Software Projects Risk Management Support Tool

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Management projektů a jejich rizik je v současnosti rozvíjející se disciplína, která si získává stále větší pozornost a uplatnění v praxi. Tato práce popisuje úvod do problematiky řízení rizik, zkoumání metod jejich identifikace, vyhodnocení a managementu, předcházení jejich následkům a jejich zvládání. V další části práce byla provedena analýza vzorků rizik z reálných projektů, byly popsány metody pro identifikaci a vyhodnocení následků rizik v úvodních fázích softwarového projektu, taktéž byly popsány atributy rizik a navržen způsob jejich dokumentace. V závěrečné části zadání byl navržen a implementován prototyp modelové aplikace pro podporu managementu rizik softwarových projektů.
Management of projects and contained risks is a fast developing discipline, which attracts increasingly broader attention and gets more prevalent practical implementation. This work describes introduction to the problem of risk management, examination of risk identification methods, risk evaluation and management, preventing risk consequences and their handling. Following part contains analysis of real projects risk sample, description of methods for risk identification and evaluation of risk consequences in preliminary phases of software project. In subsequent part, attributes of these risks were depicted and suggested a way of risks documentation. A prototype of application tool supporting software project risk management was designed and realized in the last part of this work.
Description
Citation
GABRIŠ, O. Software Projects Risk Management Support Tool [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Management a informační technologie
Comittee
prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Ing. Šárka Květoňová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) Doc. Ing. Valentino Vranić, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Je Vámi navržené řešení podporou pro přístup agilního řízení projektů? Uveďte metriky kvantifikace rizika použitelné pro potenciální rozšíření Vašeho produktu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO