Nástroj pro kontrolu správnosti návrhových diagramů v UML

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je vytvořit nástroj pro kontrolu správnosti návrhových diagramů v UML zvláště diagramu tříd. Práce popisuje jazyk UML a souvisejících standardy, definuje problém správnosti UML a vysvětluje přístup kontroly správnosti UML pomocí databáze vzorů nesprávnosti. Dále navrhuje technologii QVT vhodnou pro implementaci vzorů pro kontrolu správnosti.Problém je rozdělen na více částí, mezi které patří sdílená databáze vzorů chyb v UML spravovatelná přes webové rozhraní, samostatný nástroj pro použití z příkazové řádky a zásuvný modul pro UML návrhový software Visual Paradigm. Všechny navržené části jsou navrženy, implementovány, otestovány a vyhodnoceny. Důraz je kladen na otevřenost a rozšiřitelnost nástroje.
Aim of this master's thesis is to create a tool for checking correctness of design diagrams in UML. The work describes the UML language and connected standards, defines the problem of UML correctness and explains the approach of using incorrectness pattern database to check the UML correctness. Furthermore it suggests the QVT language as a suitable for implementing the incorrectness patterns. The problem is decomposed into shared incorrectness pattern database manageable via web interface, standalone tool for use from the command line and a plugin for the UML design software Visual Paradigm. All of the components are designed, implemented, tested and evaluated. The important aspect is the openness and extensibility of the tool.
Description
Citation
DLOUHÝ, I. Nástroj pro kontrolu správnosti návrhových diagramů v UML [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy
Comittee
prof. RNDr. Alexandr Meduna, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jan Holub, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A Otázky u obhajoby: Vysvětlete význam zkratky MOF v kontextu vaší diplomové práce.  Stručně zdůvodněte, proč jste se rozhodl místo technologie OCL použít QVT. 
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO